Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16931838





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Rabat beslist over voornaam van in België geboren kindjes.
18 februari 2009
Marokkaans handelen druist in Belgisch integratiebeleid.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 591.900
Brussel / Ternat, 18 februari 2009.

Veel van de in België wonende Marokkanen willen hun kinderen de Marokkaanse nationaliteit geven.
Daartoe dienen zij hun kind, na de aangifte van de geboorte bij de gemeente, eveneens aan te melden bij de Marokkaanse ambassade of consulaat. Deze mensen worden echter door de Marokkaanse overheid verplicht om een naam voor hun kind te kiezen uit een zeer beperkte lijst waarop enkel Arabische namen voorkomen, geen Vlaamse of Westerse namen en sinds kort ook geen Berberse.

Overlegcommissie.
Daarover vandaag ondervraagd door N-VA Kamerlid Ben Weyts antwoordde Minister De Gucht dat hij overweegt de zaak te agenderen op de Belgisch-Marokkaanse overlegcommissie. Antwerps schepen Monica De Coninck bevestigde aan N-VA-voorzitter en Antwerps gemeenteraadslid Bart De Wever intussen dat de Antwerpse bevolkingsdiensten zullen stoppen met het voorleggen van deze namenlijsten aan Vlaams-Marokkaanse ouderparen.

Integratiebeleid.
Ook in het federaal parlement bracht N-VA kamerlid Weyts de zaak aan het rollen. Hij vindt het ongehoord dat Rabat de voornamen dicteert van kinderen die bij ons opgroeien en schoollopen, niet alleen schendt Marokko daarmee het recht op vrije naamkeuze maar het voert ook doelbewust een beleid dat regelrecht ingaat tegen het Belgische integratiebeleid. Hij ziet het nog niet gebeuren dat de Vlaamse overheid gaat dicteren dat kinderen die in het buitenland worden geboren Jan, Piet of Korneel moeten heten.

Chantagemiddelen.
Volgens Ben Weyts gebruikt de Marokkaanse overheid ook chantagemiddelen om nieuwgeborenen te binden aan het herkomstland van hun ouders. Als kinderen geen Marokkaanse nationaliteit hebben doet de Marokkaanse overheid moeilijk bij het verlenen van een visum voor een familiebezoek of vakantie naar Marokko en mag de hele familie thuisblijven…

Berbers.
De Marokkaanse overheid wil de Marokkaanse kinderen aan zich binden met het oog op hun latere financiële steun aan het thuisfront en wil men daarnaast de Marokkaans-Arabische nationaliteit opleggen.
Recent publiceerde de Marokkaanse overheid nieuwe namenlijsten met schrapping van alle Berberse namen. Men wil dus ook de Berbers in het buitenland arabiseren terwijl zowel in Nederland als in België de meerderheid van de Marokkanen berbers is terwijl de heersende elite in Marokko Arabisch is.

Nederlands-Arabisch.
Bart De Wever viste ondertussen uit dat de Antwerpse bevolkingsdiensten actief meewerken aan het systeem door de gewraakte namenlijsten ongevraagd zélf aan Marokkaanse of gemengde Marokkaans-Vlaamse ouderparen voor te leggen. Meer nog, als die ouders toch kiezen voor een Vlaamse naam, dan moeten ze een verklaring tekenen waarin ze bevestigen dat de gemeente wel degelijk de lijst heeft voorgelegd. Daarover zegt De Wever het volgende: “Onze eigen Antwerpse ambtenaren handelen alsof ze agenten van de Marokkaanse overheid zijn. Om dat als het ware extra in de verf te zetten, gebruiken ze daarvoor ook nog eens een tweetalig formulier,  Nederlands-Arabisch. Dus ook nog eens volledig tegen de taalwetgeving in. Daarenboven is het in de meeste gevallen volstrekt onnozel om een Arabischtalig document voor te leggen, want de meeste Marokkanen in België zijn Berbers en spreken dus helemaal geen Arabisch.”

Schepen van integratiezaken Monica De Coninck werd hierover door De Wever op de Antwerpse gemeenteraad ondervraagd en zij gaf hem gelijk. De Antwerpse bevolkingsdiensten zal worden opgedragen niet langer mee te werken aan het systeem.

JVDS ©

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
www.morse-press.be  1740 Ternat.    

Laatste update ( 19 februari 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.