Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16931839





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Peeters laat nederlaag uitschijnen als overwinning.
17 februari 2009
Stekker uit communautaire dialoog getrokken, wat nu?

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 571.300
Brussel / Ternat, 16 februari 2009.

Volgens N-VA voorzitter Bart De Wever werd het kartel met CD&V opgeofferd voor garanties die men zogezegd had van de Franstaligen die er, zoals nu blijkt, niet waren. Nu de communautaire dialoog stekker werd uitgetrokken ligt de bal opnieuw in het kamp van de federale regering. De Wever vindt het totaal ongepast dat minister president Peeters deze nederlaag probeert uit te leggen als een overwinning.

Conclusies.
De N-VA voorman vraagt zich af welke conclusies premier Van Rompuy uit deze mislukking gaat trekken en hoopt dat er na het sociaal economisch non-beleid geen communautair non-beleid zal volgen. Eveneens stelt hij zich de vraag of Van Rompuy na het volledig laten schieten van daden nu ook de woorden van het regeerakkoord zullen sneuvelen.

Ongeloofwaardige Peeters.
Kris Peeters probeert het stoer te doen klinken: geen praatcafé, gedaan met de dialoog. Dit is echter misplaatst en totaal ongeloofwaardig. Bart De Wever: “De Franstaligen hebben immers hun slag volledig thuis gehaald: de staatshervorming is dood en begraven. Zij waren geen vragende partij, zij wilden gewoon het status quo bewaren. De Vlamingen waren uitdrukkelijk vragende partij, voor hervormingen die al van in 1999 met de Vlaamse resoluties massaal door de Vlamingen gevraagd worden en die acuut zijn voor het behoud van de welvaart van Vlaanderen. Na Yves Leterme is nu ook Kris Peeters over de ganse lijn mislukt: Vlaanderen staat met lege handen.”



Bart De Wever

Consequente N-VA.
Kris Peeters beweerde eind september dat hij garanties gekregen had van de Franstalige partijvoorzitters daarvoor offerde hij zelfs het kartel met de N-VA op. De N-VA was immers de enige partij in de Vlaamse regering die eerlijk vaststelde dat de voorwaarden van de Vlaamse regering (en van het kartel) totaal niet ingevuld waren. De N-VA was ook consequent: toenmalig minister Bourgeois nam ontslag, aangezien hij nog de enige minister was die zich hield aan de afspraken binnen de Vlaamse regering. Vandaag blijkt definitief dat er helemaal geen garanties waren en dat die enkel een leugen waren om het hachje van de federale regering te redden.

Zonder kleren.
Dit bewijst ook dat de houding die het kartel innam de enige juiste was: regeringsdeelname verbinden aan een grote staatshervorming en de splitsing van B-H-V. De Franstaligen kunnen immers enkel tot enige toegeeflijkheid worden bewogen, indien de Vlaamse partijen bereid zijn om hun eigen regeringsdeelname in de weegschaal te leggen. In het andere geval ga je zonder wapens naar de onderhandelingstafel en kom je terug zonder kleren.

Niets in huis.
Die federale regering ging intussen krachtdadig besturen op socio-economisch vlak. Ook daarvan is niets in huis gekomen. De begroting laat men volledig ontsporen, het Fortis-dossier heeft men volledig mismeesterd, het relanceplan is door de premier zelf nog tot op de grond afgekraakt. De regering Van Rompuy voert op alle domeinen een non-beleid: het is immobilisme troef.

Bart De Wever: “Het is nu de vraag welke conclusies premier Van Rompuy hieruit gaat trekken. De bal belandt nu immers terug op de federale tafel. Het regeerakkoord bevat een stevig communautair luik. In daden wordt dit regeerakkoord al maanden met de voeten getreden. Gaat hij het nu ook in woorden verloochenen?”
 
JVDS © 

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
www.morse-press.be  1740 Ternat.    

Laatste update ( 17 februari 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.