Na verzoek van De Decker LDD, vraagt ook Claes verlaging.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 569.600 Brussel / Ternat, 13 februari 2009. De horecasector is al jaren vragende partij om het btw-tarief van 21% te verlagen naar 6%. Van minister Reynders vernam CD&V-er Dirk Claes gisteren dat er een doorbraak in zicht is. Eerst unaniem akkoord. Momenteel geldt al in 11 Europese landen een verlaagd btw-tarief. België is met zijn 21% de absolute koploper, maar kan op dit moment de btw niet verlagen zonder unaniem akkoord van de Europese Unie. "Horecaspecialist" Dirk Claes steunt deze vraag van de sector die kampt met een structureel probleem van te lage winstmarges. De recente stijging van de bierprijs en de grondstoffen maken het probleem alleen maar erger.
Is hier soms sprake van belangenvermenging? Het "Volkscafé" van Dirk Claes ...
... waar tot in de vroege uurtjes zoveel melk wordt gedronken dat de vaten buiten rollen ... en men ondanks het risico op brand de frietketel vergeet af te zetten ... Voelbare economische crisis. De gevolgen van de economische crisis laten zich trouwens ook in de horeca voelen: gemiddeld 27 horecazaken per week moeten de deuren sluiten. In de Senaat vroeg Dirk Claes gisteren de minister van Financiën naar een concrete oplossing. Hij antwoordde dat een btw-verlaging voor restaurants mogelijk al eind maart kan worden goedgekeurd op de Europese Raad van regeringsleiders. Een aantal lidstaten die in het verleden weigerachtig stonden tegenover een uitbreiding van de lijst van goederen en diensten met een verlaagd btw-tarief zijn immers, onder druk van de economische crisis, nu toch bereid om dit voorstel te steunen. Stimulans. Dirk Claes reageert bijzonder verheugd. Een btw-verlaging naar 6% betekent een echte stimulans voor de hele horecasector. Dirk Claes zal premier van Rompuy vragen dit dossier met veel enthousiasme te blijven verdedigen zodat de nieuwe regeling misschien al op 1 april zou kunnen ingaan. NVDR : Wij hopen voor de horeca dat het geen aprilgrap is en dat de verlaging er inderdaad komt, maar wat ons vooral opvalt in het bericht is dat Claes, als gewone kroegbaas, ineens wordt gepromoveerd tot "horecaspecialist", dus alle jongens die zo goed zijn om wekelijks ons huisvuil te komen ophalen, een job waar overigens niks mis mee is, mogen we vanaf nu milieuspecialisten noemen, oké, maar laten we hen dan ook als dusdanig vergoeden. Wij vragen ons eveneens af welke inspanning Dirk Claes zélf heeft geleverd in dit dossier, behalve een vraagje stellen aan Reynders waarop hij een antwoord heeft gekregen dat geen uitsluitsel geeft temeer Reynders het heeft over een BTW verlaging voor Restaurants, er is geen sprake van cafés. Het is alleszins duidelijk dat Claes, zoals gewoonlijk, probeert iets te bekomen waarvan hij zelf, als kroegbaas, beter wordt. Wat dŕt betreft kunnen we hem niet verwijten dat hij geen échte politicus is. JVDS © Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel. www.morse-press.be 1740 Ternat. |