Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16931842





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europese Unie beschuldigt journalisten van spionage.
13 februari 2009
Europese Federatie Journalisten en API verwacht excuses.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 569.300
Brussel / Ternat, 12 februari 2009.

De Europese Federatie van Journalisten -EFJ- en de Internationale Pers Associatie -API-, die buitenlandse perscorrespondenten in Brussel vertegenwoordigt, veroordeelde vandaag een recente verklaring van de veiligheidsdiensten van de Europese Commissie waarin te verstaan wordt gegeven dat journalistiek en lobby werk een dekmantel kunnen zijn voor potentiële spionnen bij hun zoektocht naar gevoelige en geclassificeerde informatie.  

Iedereen besmeurd.
Dit soort praatjes eindigt ermee dat iedereen, die in de journalistiek werkzaam is, wordt besmeurd en dat er een wantrouwen tegen hen wordt gecreëerd, aldus EFJ Secretaris Aidan White, veiligheidsoverwegingen is één, maar dit soort commentaren brengt journalisten in gevaar en maakt kritisch onderzoek van officials en het werk binnen de commissie moeilijk. Ambtenaren van de Europese commissie dienen hun werk te kunnen doen zonder te moeten vrezen voor de eerlijkheid en integriteit van de correspondenten in Brussel.

Blonde stagiaire met de lange benen.
De Europese Commissie vreest dat haar vertrouwelijke documenten meer en meer gevaar lopen afkomstig van spionnen. "We wijzen niet alleen met een beschuldigende vinger naar de journalisten, het kan evengoed de mooie blonde stagiaire zijn met de lange benen" zei commissie woordvoerster Valeri Rampi gisteren na een verslag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat citeerde uit een rapport dat de directeur van de veiligheidsdiensten van de Commissie schreef aan de directeur van de EU Human Recources.

Dreiging.
Recente zaken tonen aan dat de dreiging van spionage dagelijks toeneemt.  Door een aantal landen, lobbyisten, journalisten, particuliere organisaties en andere derde partijen wordt de zoektocht naar gevoelige en vertrouwelijke informatie voortgezet, aldus de Commissie-nota die dateert van december.

Liever uit het zicht.
We dienen hier de commissie eraan te herinneren dat onderzoeksjournalistiek van openbaar belang is en dat journalisten ook gevoelige en vertrouwelijke informatie dienen te onderzoeken om op die manier het publiek, in een correcte context,  te informeren. Het is een legitiem en essentieel onderdeel van een democratie dat journalisten toegang hebben tot documenten die sommige politici en officials, uit eigenbelang, liever uit het zicht houden, zei Lorenzo Consoli, President van API. 

Slechte reputatie.
De commissie heeft een slechte reputatie als het gaat om de behandeling van onderzoeksjournalisten. Wij wachten bijvoorbeeld nog altijd op een officiële reactie van hen waarin zij hun verantwoordelijkheid opnemen en excuses aanbieden na hun nep-klacht tegen de Duitse Stern journalist Hans-Martin Tillack die afgelopen maand van alle blaam werd gezuiverd van de beschuldiging dat fouten zou hebben begaan tijdens zijn werk om corruptie binnen de Europese Unie bloot te leggen, zei White. 

Vertroebeld.
EFJ heeft de commissie om een onafhankelijk onderzoek verzocht naar de oorzaak van de valse beschuldiging van omkoping tegen Tillack, een zaak die de verhoudingen tussen journalisten en de Commissie voor jaren zal vertroebelen. Nu zeggen dat elke journalist een potentiële spion zou zijn is de ergste vorm van alarmerende berichten de wereld insturen, besluit White.

Bron : EFJ
De EFJ vertegenwoordigt 260.000 journalisten in 30 landen.
API vertegenwoordigt 500 journalisten geaccrediteerd bij de EU-instellingen

JVDS © 

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
www.morse-press.be  1740 Ternat.    


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.