Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16931843





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Eén jaar namaakbestrijding : Eerste balans.
04 februari 2009
Namaak hard aangepakt en streng bestraft.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 565.300
Brussel / Ternat, 03 februari 2009.

Naar aanleiding van de vernietiging van namaakgoederen van vandaag maakt Minister Van Quickenborne een eerste balans op van de verstrengde namaakbestrijding.

Een jaar namaakbestrijding.
De wet van 15 mei 2007 voerde een strengere bestraffing in van namaak en piraterij met gevangenisstraffen tot 3 jaar en boetes tot 100.000 Euro. Binnen de Economische Inspectie werd naar aanleiding van deze wet een speciale taskforce opgericht om streng te  controleren bij handelaars die zich rechtstreeks tot de consument richten. Minister Vincent Van Quickenborne maakte een eerste balans op met cijfers van een jaar namaakbestrijding.

Taskforce met 14 controleurs.
De taskforce van de Economische Inspectie bestaat uit 14 controleurs die werken over heel België. Zij oefenen voornamelijk controles uit bij handelaars die zich rechtstreeks richten tot de consument, bv. markt- en kermiskramers en kleinhandelaars, om zo de netwerken naar de leveranciers bloot te leggen. De douane daarentegen controleert vooral aan de grenzen (haven van o.m. Antwerpen, luchthaven Zaventem) om de invoer van dat soort producten te voorkomen.

De resultaten.
Van 1 oktober 2007 tot 31 december 2008 werden in totaal ongeveer 300 dossiers  behandeld. Hieruit vloeiden 184 processen verbaal voort die voor verdere behandeling overgemaakt werden aan het Parket.
Er werden in totaal 145.000 stuks namaakgoederen in beslag genomen die een geschatte marktwaarde van meer dan 3.5 mio Euro vertegenwoordigen.
Het grootste aandeel van de marktwaarde is kleding -53%- gevolgd door handtassen -12%-, juwelen, uurwerken en parfum -10%- maar ook accessoires zoals riemen, gespen, kleine lederwaren enz. -9%- en speelgoed -5%- en elektronica hoorden erbij. 

Merkenrechten.
Inbreuken op merkenrechten komen het meest voor, maar in bepaalde gevallen is er ook een inbreuk op octrooien of auteursrecht.

Enkele acties.
In De Panne werden 2 winkels met namaakgoederen leeggehaald, in totaal om 2000 stukken (kledij, handtassen, juwelen en accessoires). De 32 verschillende merkhouders werden verwittigd.
Een sweep-actie, gehouden in de Galerie Agora in Brussel, kwam er na een klacht van twee ondernemingen die de rechten hebben op de merken van de Amerikaanse Major League Baseball. De politie en het parket van Brussel hebben hieraan meegewerkt.
Na een klacht van één van de grootste sigarettenproducenten werd een onderzoek gestart naar de verkoop van namaaksigaretten via het internet. Uiteindelijk werden twee personen uit Antwerpen door de politie aangehouden en vervolgens heeft de federale politie dit dossier overgenomen.
Op basis van een klacht van een Japans merk van motoren werden verschillende kleine nagemaakte motorfietsen in beslag genomen.
Een andere sweep-actie werd uitgevoerd in de zone Brussel op vraag van één van de grootste gsm-producenten voor de namaak van gsm-accessoires van dit merk. Twee deskundigen van de gsm-fabrikant werkten mee om de namaak te kunnen detecteren.
In Anderlecht werden meer dan 1000 jeansbroeken en 300 jassen, nagemaakt van het merk Guess, in beslag genomen bij een invoerder.
Na een controle bij een winkel in La Louvière, konden de controleurs een leverancier uit Braine Le Comte vatten die 6000 paar nagemaakte Nike-schoenen verdeelde. Het dossier werd vervolgens overgemaakt aan het Parket van Bergen.

Resultaten getoond.
Vandaag werd het resultaat van deze acties getoond aan de hand van de massale vernietiging van inbeslaggenomen namaakproducten in de verbrandingsoven van Neder-Over-Heembeek. Enkele illegale producten: ‘Disny’-speelgoed, ‘Niker’-voetballen, ‘Dyor’-parfum.

Minnelijke schikking mogelijk.
Om te vermijden dat in de toekomst elk dossier moet worden overgemaakt aan het Parket voor verdere behandeling is er tussen de ministers van ondernemen, justitie en financiën een akkoord bereikt over de tekst van een regeling -via KB- dat verder uitvoering geeft aan de wet van 15 mei 2007 ter bestrijding van namaak en piraterij. Hierdoor zal het mogelijk worden dat de Economische inspectie zelf minnelijke schikkingen voorstelt aan de inbreukmakers. Deze laatste kunnen de zaak beëindigen door betaling van een minnelijke schikking -minimum 50 en maximum 550.000 Euro- en afstand te doen van de goederen.

Namaak is diefstal.
Minister Van Quickenborne: “Namaak is een vorm van diefstal. Namaak veroorzaakt oneerlijke concurrentie met zelfstandige ondernemers en bedriegt dié bedrijven die investeren in onderzoek, ontwikkeling en marketing. Bovendien kunnen sommige namaakproducten (bv. geneesmiddelen, cosmetica, etc.) een gevaar betekenen voor de gezondheid en de veiligheid van de consument. We moeten de eerlijke bedrijven/zelfstandigen beschermen tegen dit soort praktijken. Onze aanpak werkt. Er wordt effectief opgetreden. We doen dat niet alleen door efficiënte controles bij de invoer maar ook bij de verkoop in eigen land.”

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
JVDS ©
www.morse-press.be  1740 Ternat


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.