Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16931843





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Overheid bindt strijd aan tegen overmatige schuldenlast.
03 februari 2009
Krijgt Crefibel verbod nog verder misleidende reclame te maken ?

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 564.600
Brussel / Ternat, 03 februari 2009.

Minister Van Quickenborne stelt een vordering in tot staking tegen een grote kredietverlener en voert daarmee de strijd op tegen misleidende reclame om overmatige schuldenlast tegen te gaan.

Crefibel
De vordering wordt ingesteld tegen het bedrijf Crefibel, een belangrijke kredietgever in België. Dit stakingsbevel moet ervoor zorgen dat Crefibel haar misleidende reclame voor centralisatie of hergroepering van kredieten in populaire weekbladen in ons land stopzet.

Misleidende reclame.
Crefibel is één van de grootste kredietgevers en -makelaars op de Belgische markt. Via advertenties  in populaire weekbladen bereikt deze onderneming vele consumenten in ons land. 
Na onderzoek op basis van een klacht van een bekend consumentenblad stelt de Economische Inspectie vast dat de reclame de consument misleidt en op een onrechtmatige manier aanspoort tot hergroepering of centralisatie van lopende kredieten Concreet lokt deze reclame de consument naar een nieuw krediet dat alle lopende kredieten centraliseert en vervangt. De maandelijkse aflossing van 457,17€ in plaats van 815€ lijkt op het eerste gezicht voordelig maar deze reclame vermeldt nergens dat deze nieuwe lening veel langer (84 maanden) zal lopen dan de bestaande kredieten (28 maanden). De nieuwe overeenkomst zal de consument voor een veel langere periode binden aan de kredietverschaffer zodat de nieuwe lening uiteindelijk duurder uitvalt voor de consument.

Praktijken bannen.
Minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne heeft dan ook beslist een vordering tot staking in te stellen met als doel Crefibel te verbieden dergelijke reclame nog langer te voeren.  Deze vordering is de meest efficiënte wijze om deze praktijken te bannen en wordt ingesteld bij de voorzitter van de rechtbank van koophandel. Indien de kredietgever dit stakingsbevel negeert kan de rechtbank dwangsommen opleggen. 

Duidelijk voorbeeld.
Met deze vordering tot staking wil minister Van Quickenborne een duidelijk voorbeeld stellen. “De problematiek van overmatige schuldenlast ligt mij nauw aan het hart. Ik ben niet tegen reclame maar ze moet duidelijke, volledige en correcte info bevatten. De reclame mag geen informatie weglaten die de consument nodig heeft om met volle kennis van zaken een beslissing te nemen. De consument heeft recht op transparantie.”

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
JVDS ©
www.morse-press.be  1740 Ternat


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.