Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926562





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Fortis : Wie hield de pen vast van de Fortis-experts?
28 januari 2009
Bedenkingen van LDD rond voorlopig rapport Fortis Bank.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 561.700
Ternat, 28 januari 2009

Omtrent het eerste rapport dat experts over de Fortis verkoop geproduceerd hebben, heeft Rob Van de Velde van Lijst Dedecker zijn bedenkingen.

Rapport op bestelling.
Het voorlopig rapport, dat na de voorlopige resultaten van Fortis Bank is opgemaakt, is volgens LDD een tweede rapport op bestelling, zelfs al zou men de zienswijze -LDD gebruikt het woord terminologie- van Reynders hanteren en het zogenaamde Industrieel project worden overgenomen, dan stelt Rob Van de Velde zich de vraag, wie de pen van de experts heeft vastgehouden,  ze hebben op die manier een eerste keer in hun kaarten laten kijken, zegt het Kamerlid.

Nederlands liquiditeitsprobleem
Uit het rapport valt duidelijk af te leiden dat de liquiditeitspositie, vooral in Nederland, permanent onder druk stond, waardoor een verdere uitverkoop aan BNP overbodig was. In dat verband zegt Van de Velde: “Deze stelling stemt trouwens overeen met de huidige liquiditeitspositie van de Fortis Bank en de toegave van de experts dat een "stand alone" niet onmogelijk is.”

Interbancaire kredieten.
Behalve voorgaande bevat het rapport meteen een aantal excuses, zo wordt de waarborg van de interbancaire kredieten -het grootste probleem in de week van 1 oktober onder druk van de verminderende deposito's- op dat moment wel bedacht, maar niet overwogen, omdat het wetgevend werk inhoudt.
Van de Velde “Niettemin wordt deze oplossing twee weken later met terugwerkende kracht wel ingevoerd, de regering heeft alvast op dat punt zeker gefaald.”

Buiten spel.
Het valt op dat voor de waardering van de bank werd gesproken met Morgan Stanley -de partij die het rapport opstelde- maar niet met de huisrevisoren van de bank zelf,  Morgan kan dus niets anders dan haar waardering verdedigen.
De vraag is zegt Rob Van de Velde :“Waren de huisrevisoren wel akkoord?", als we het verzet van Bodson en Hessels -de beruchte brief van 5 oktober- op de totstandkoming en verdeling van de gelden met Nederland en BNP in acht nemen, waarschijnlijk niet.

Eigen sterke bank.
Maar het allerbelangrijkste argument om de Fortis deal grondig te herbekijken ligt in het feit dat de experts impliciet toegeven dat de Holding bestolen is op het gebied van de cashes en daarenboven zelf, net zoals BNP trouwens, voorstellen om een groot deel van de verzekeringspoot en een deel van de bank aan de Holding terug te geven.
Volgens LDD -Rob Van de Velde- wordt het hoog tijd dat de koehandel ophoudt en resoluut voor het behoud van een eigen sterke bank wordt geopteerd.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
EVER ©
www.morse-press.be  1740 Ternat

Laatste update ( 28 januari 2009 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.