Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926563





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
IFJ prijst moedige journalisten tijdens Gaza missie.
23 januari 2009
Israël opent eindelijk het gebied voor de wereldpers.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 559.400
Ternat / Brussel, 22 januari 2009.

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) leidde vandaag een multinationale delegatie van journalisten uit Europa en de Arabische wereld de Gazastrook binnen, enkele uren voordat Israël eindelijk het gebied opende voor de Wereldpers.

Problemen tijdens het conflict.
Het doel van de missie, zegt de IFJ, is de ondersteuning van de lokale journalisten en
onderzoek doen naar de problemen van de media tijdens het conflict. De IFJ, die de Israëlische doelgerichte aanvallen op de media en het verbod voor journalisten Gaza te betreden,  krachtig veroordeelde, veroordeelde vandaag ook Hamas wegens haar bedreigingen en intimidaties van journalisten.

Dodelijke aanvallen.
"Wij prijzen plaatselijke journalisten voor de moed die ze toonden ten aanzien van
opzettelijke en in veel gevallen, dodelijke aanvallen", zei Aidan White, IFJ-secretaris-generaal en hoofd van de internationale missie in Gaza. "Wij steunen de oproep van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor de naleving van de internationaal rechten tijdens een gewapend conflict en het is tijd dat Israël en Hamas verantwoording afleggen wegens de ernstige schendingen van het internationaal recht in dit conflict."

Diepgaand onderzoek.
De IFJ heeft ook besloten om een diepgaand onderzoek in te stellen om te bepalen of
Israël het  internationaal humanitair recht heeft geschonden, met inbegrip resolutie 1738 van de Veiligheidsraad inzake de bescherming van journalisten in gewapende conflicten. De internationale missie werd georganiseerd in samenwerking met de Federatie van Arabische journalisten, met inbegrip van de secretaris-generaal Makram Mohamed Ahmed. Andere leden van de missie zijn: Nikos Megrelis (Griekenland), Patrick Kamenka (Frankrijk), Kjetil Haanes (Noorwegen), Paolo Serventi (Italië), Omar Al Mousa Shnaikat (Jordanië); Anee Poulsen (Denemarken), Hatan Zacharia (Egypte ), Mohamad Noul Farhat (Egypte), Imad Attiya (Egypte) en Salah Maqsud (Egypte)

Geen voorstander van persvrijheid.
"De laatste maand was een hel voor journalisten die in de Gazastrook werkten", zei
Aidan White. "Het is onmogelijk om een doorgedreven onderzoek naar de toestand van de media in Gaza te doen zonder rekening te houden met de moeilijkheden waarmee de journalisten werden geconfronteerd, met name vanwege het Hamas-regime. Het is duidelijk dat Hamas geen voorstander zijn van de vrijheid van de media en dat zij meedogenloos zijn in hun intimidatie en manipulatie van de media. De situatie van journalisten in de Gazastrook was al ondraaglijk zonder militaire activiteit en dit laatste conflict heeft daar geen enkele verbetering in gebracht. Nu het geweld is gestopt, is het tijd voor alle partijen, met name voor Hamas, om journalisten in alle vrijheid hun werk te laten doen. "

De IFJ werkt samen met de Federatie van Arabische journalisten om mechanismen op te zetten die zullen bijdragen tot eenheid onder de journalisten in Palestina.

NVDR : Wij vragen ons af waarom Rudy Vranckx, die toch dagelijks in het gebied aanwezig was, niet tot de delegatie behoort die een onderzoek gaat instellen. Waarschijnlijk is hij nog een beetje te "klein" voor het IFJ en moet hij eerst nog wat "groter groeien"

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
JVDS ©
www.morse-press.be  1740 Ternat


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.