Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927684





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Veiligheid in bouw is een gigantische puinhoop
07 mei 2006

Werf te Booischot gevaarlijk kunst en vliegwerk.


Betekom / Booischot 06 mei ?06.

In januari 2006 werd er bij een bouwwerf van Mathieu Gybels aan de Liersesteenweg te Begijnendijk een arbeider uit de gondel van een hoogwerker geslingerd, de arbeider die blijkbaar geen PBM droeg viel op de grond en stierf ter plaatse.


Een grof staaltje van onveilig werken in de bouwsector .....

Dergelijke super onveilige toestanden zijn schering en inslag,
de Technische Inspectie van Leuven moeten ze niet vrezen
Inspecteur Tousseyn (o.a.) vertoeft liever op studiedagen van PreBes

 



Hijsen van personen met kraan of hoogwerker.
Het hijsen van personen in een hijskooi  met kraan is aan strenge voorwaarden verbonden, de kraan moet ondermeer in alle situaties een reserve aan hijscapaciteit van minstens 2 T hebben, de hijskooi moet voldoen aan een reeks eisen en moet elke drie maand aan een technische keuring onderworpen worden, de hijskooi moet samen met de betreffende kraan eveneens gekeurd worden, maar dat wordt op vele werven allemaal op en flagrante manier met de voeten getreden.
Grote risico?s.
Aan de Liersesteenweg 143 te Booischot zijn er al een tijdje bouwwerken aan de gang, er staat zoals dat op vele werven het geval is, een bouwkraan opgesteld, maar hier gebruikt men deze kraan niet alleen om bouwmaterialen te hijsen, maar ook personen.

Arbeiders die omkomen bij onveilig werken krijgen immers toch altijd de schuld, 't was een menselijke fout klinkt het dan (zij kunnen zich toch niet meer verdedigen) dat de "Bazen" niet toezien op de veiligheid <uit puur geldgewin want veilig werken is duurder>  wordt door de Technische Inspectie maar al te gemakkelijk met de mantel der liefde bedekt !

De hijskooi bestaat uit een plank met slechts aan ??n kant een borstwering, het is duidelijk dat de combinatie kraan / hijsplank systematisch voor het hijsen van personen wordt gebruikt, een totaal onverantwoorde situatie zoals het bij bouwwerven schering en inslag is  <wat de bouwunie steevast ontkent>.
Rol van de Technische Inspectie.
Nadat we onveilige toestanden zo'n 10 jaar opvolgen en aanklaagden, in de praktijk weinig of geen verandering vaststellen, moeten we concluderen dat de Arbeidsinspectie faalt, ergo we kunnen ons niet van de indruk kunnen ontdoen dat zij de bedrijfsleiders die onveilig <laten> werken de hand boven het hoofd houden.
Laatste update ( 07 mei 2006 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.