Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926599





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
SUEZ passeert twee keer langs de kassa
27 mei 2008
Energietaks is verkapte belasting voor de burger zegt Vlaams Belang

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 458.300
Ternat / Brussel 27 mei 08
 
-------- Reactie van het Vlaams Belang:

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de wijze waarop gisteren een akkoord werd bereikt over de zogenaamde Energietaks. De regering en minister van Energie Magnette hebben in het verleden steeds volgehouden dat de 250 miljoen euro die de kernenergieproducenten Electrabel en SP.E zouden moeten betalen om het begrotingsgat te vullen, onder geen beding zou mogen doorgerekend worden aan de verbruiker. Met het akkoord dat gisteren tot stand kwam is evenwel gebleken dat Magnette ter zake geen enkele garantie meer kan bieden.

Integendeel: geen van beide producenten wil uitsluiten dat deze taks op één of andere wijze zal doorgerekend worden. Dit betekent dat de consument en dus de modale burger uiteindelijk zal moeten opdraaien voor deze taks, zodat men kan spreken van een verkapte nieuwe belasting voor de burger. De regering zal hiermee verantwoordelijk zijn voor een bijkomende stijging van de elektriciteitsprijzen en dat uitgerekend op een moment waarop die prijzen reeds ongekende hoogten hebben bereikt.  

Maar dit is nog niet alles. SUEZ krijgt een bijkomend geschenk van de regering door de veel te hoge prijs die gasnetwerkbeheerder Fluxys zal moeten betalen voor de overname van de transitcontracten van Distrigas. Zeer terecht had energieregulator CREG de waarde van deze contracten vorige week geherwaardeerd op 150 miljoen i.p.v. 900 miljoen. Liefst 26 van deze 30 lucratieve transitcontracten moeten volgens de CREG immers als ongeldig beschouwd worden, waardoor zij nauwelijks nog enige waarde hebben.  Vrijdag besliste de regering evenwel de beslissing van de CREG te schorsen. Alles wijst er nu op dat Suez (samen met de gemeenten) opnieuw 750 miljoen euro extra zal bekomen voor deze grotendeels ongeldige contracten. Het is duidelijk dat SUEZ hiervoor met graagte een tegenprestatie levert van 240 miljoen euro. SUEZ passeert immers op die manier niet één maar twee keer langs de kassa.  

Vanzelfsprekend zal aardgasnetbeheerder Fluxys zich genoodzaakt zien de astronomische som van 900 miljoen euro volledig door te rekenen naar de afnemers. Gelet op het dichte aardgasnetwerk in Vlaanderen en de vele energie-intensieve bedrijven nabij de Vlaamse havens, zullen het vooral de Vlaamse consumenten zijn die voor de prijsverhogingen moeten opdraaien. Het verhaal krijgt hierdoor een belangrijke communautaire kleur. Of hoe een Waalse socialistische minister de belangen behartigt van het Franse grootkapitaal, ten koste van de (vooral Vlaamse) gewone belastingbetaler.

Bart Laeremans                                     Hagen Goyvaerts
Volksvertegenwoordiger                          Volksvertegenwoordiger 
Voorzitter Commissie Bedrijfsleven          Lid commissie Financiën

-------- www.morse-press.be    11:59 27/05/2008


Laatste update ( 16 juni 2022 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.