Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927686





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Veiligheid toepassen wordt gestraft - praktijkvoorbeelden
15 april 2006

Dossier veiligheid op werven : 
In het AZ St Jozef te Malle en Golfchateau te Nijvel is veiligheid onbelangrijk 


Betekom / Malle / Nijvel  15 april ?06.
Over veiligheid bij het uitvoeren van werken geraakt men maar niet uitgepraat, de bouwconfederatie wil niet gezegd hebben dat er in de ?bouw? een gigantisch probleem is qua veiligheid.  PreBes is een  ?wassen neus? en krijgt enkel met de Technische Inspectie in hun kielzog  een ?plezant jobke? aangemeten, vergaderen, bijeenkomsten, meetings en noem maar op, maar in de praktijk is het heel wat anders : een ramp.

AZ St Jozef te Malle :
Liever 719 Euro schadevergoeding betalen dan veilig werken !


Antennemast in zeer slechte staat.
Op het dak van de AZ Kliniek St Jozef te Malle staat er een antennemast die lang geleden op een amateuristische wijze is geplaatst en nooit werd onderhouden, de spaninrichtingen bestaan uit ?weidespanners? die in de landbouw voor het afspannen van een weide worden gebruikt, kortom de antennemast laat niet toe om veilig te beklimmen.


Gevaarlijke en onstabiele antennemast op dak
A.Z St Jozef te Malle diende beklommen te worden !



Technisch Directeur Luc Van de Velde wilde dat men het
bovenste <radioactief> element eraf haalde door
onstabiele de mast te beklimmen !



Onverantwoorde spaninrichtingen met weidespanners en
twijfelachtige bevestigingen van de verankeringen. Zo'n
amateuristische spaninrichtingen gaven reeds aanleiding voor
een ernstig arbeidsongeval <W.Vandenbroeck Wuustwezel>

Werken met kraan en hijskooi.
Zoals dat in de wet is voorzien, dienen hier collectieve arbeidsmiddelen te worden gebruikt, dus wil de firma die de werken moet uitvoeren een kraan met hijskooi, of hoogwerker inschakelen, dat wordt door Marc Van Gestel beaamd, de vzw EMMAUS <waaronder AZ St Jozef ressorteert> plaatst in die zin een bestelling aan de betreffende firma.
Waarom is hier een kraan nodig.
Toen de firma die de bestelling ontving v??r uitvoering een werfbezoek organiseerde, daagde technisch Directeur Luc Van de Velde op, die vroeg zich af, waarom dat werk met een kraan diende uitgevoerd en of de mast niet kon beklommen worden ! Daarop reageerde de aannemer prompt : ?Mijnheer misschien kan U zelf uw leven riskeren door de mast te beklimmen, ?t is hier een ziekenhuis, ze moeten U bij een ongeval dan niet ver voeren? , daarop droop de man af.
Schadevergoeding.

Als gevolg van voorgaande, annuleerde Luc Van de Velde prompt en zondermeer de bestelling, maar het bedrijf liet het daar niet bij en schakelde een Deurwaarder in.
Een oproep voor de Vrederechter te Aarschot haalde niets uit, de vzw EMMAUS, noch Luc Van de Velde daagden op zodat er onmiddellijk tot dagvaarding werd overgegaan.
Pas dan hebben de verantwoordelijken van deze instelling gezien, dat ze geen poot hadden om op te staan en zouden veroordeeld worden, ze betaalden   
719,92 ? schadevergoeding aan de firma die de werken niet meer mocht uitvoeren.  

Golfchateau Nijvel : Arbeiders uit Oostblok verstaan geen veiligheid.

Te Nijvel zijn er al een tijdje werken aan de gang aan het chique Golfchateau, maar ook op die werf neemt men het niet zou nauw met de veiligheid, daar zou CEGELEC de aannemer <voor bepaalde werken> zijn. 

Geen helm.
De stelling die daar geplaatst werd, ligt op de loopvloer vol met allerlei bouwmaterialen en er zijn geen boorden geplaatst die uitglijden beletten, niemand op de werf draagt een helm maar toch wordt er op de stellingen gewerkt, terwijl er beneden andere  personen werken uitvoeren en op de begane grond rondlopen.


Firma die op de nok dient te werken treft voorbereidingen
en ziet een persoon in de vallijn
  .....



De persoon onderaan wordt gesommeerd om zich uit de
vallijn te verwijderen, maar verstaat de instructies blijkbaar niet !

Het zou om werknemers uit het Oostblok gaan, ook andere
aannemers op de werf hadden problemen met de wijze waarop deze
arbeiders de veiligheid aan hun laars lapten .......


Johan Van der Elst,  Afgevaardigd Bestuurder van HOMMEMA (Kapellen) was in alle staten, CEGELEC <zijn opdrachtgever> is voor hen een goede klant en die had de firma die de veiligheid had aangekaart nu verbod opgelegd om nog werven van CEGELEC te betreden ! 
Daarmee is de kous nog niet af, ook HOMMEMA verbrak op haar beurt, door dit voorval, de commerci?le relaties met de firma V. !  Het komt hier op neer dat firma?s die de veiligheid toepassen, gediscrimineerd en gebroodroofd  worden en firma?s die onveilig werken worden beloond !!


HOMMEMA te Arendonk



Arbeider zonder helm in de hijskooi !  De meest elementaire
veiligheidsvoorschriften worden niet gerespecteerd !

Verbod om nog op werf te komen.

Risicoanalyse aan opdrachtgever.
De firma HOMMEMA <Kapellen> nam van CEGELEC een opdracht aan, waarvoor ze niet vergund waren,  HOMMEMA diende dus een andere firma in te schakelen.   Voor de uitvoering van dat werk  diende er op de nok van het dak te worden gewerkt.
Zoals dat vereist is werd de firma HOMMEMA te Kapellen in een risicoanalyse erop attent gemaakt dat in de aanneming geen coördinatie met andere aannemers was voorzienen dat er bijgevolg  in dat verband geen speciale maatregelen dienden genomen, HOMMEMA reageerde daarop niet eens.
Arbeiders uit Oostblok.
Ter plaatse gekomen, stelde de firma die de werken diende uit te voeren vast dat de veiligheid op die werf op vele punten met de voeten werd getreden en dat er niemand aanwezig was die enige verantwoordelijkheid wenste op te nemen.
Toen de voorzieningen werden aangebracht om op de nok van het dak te werken, begonnen arbeiders onder de vallijn te werken, zelfs zonder helm sjouwden ze met zakken op een ladder vlak onder de plaats waar boven hun hoofden zou gewerkt worden !
Er werd vanwege de firma geprotesteerd, maar de twee arbeiders glimlachten even, ze vertelden iets tegen elkaar en ze werkten gewoon verder.   Arbeiders van een firma die ook aanwezig waren en dat hoorden, reageerden : ? Ja dat is een probleem, ze verstaan ons ook niet, ze komen ergens uit het Oostblok? ?.. einde citaat.
Werken stilgelegd.

De firma die de werken op de nok diende uit te voeren, legde de werken meteen stil en verwittigde prompt de Technische Inspectie te Charleroi, Inspecteur C. was anderhalf uur later op de werf en stelde talrijke inbreuken vast.

Laatste update ( 17 april 2006 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.