Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927687





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Overspanningbeveiliging in de "Vakboekskes".
25 maart 2006
F.O.D. Energie laks inzake controle op de toepassing van het A.R.E.I.

Brussel / Betekom 23 maart 2006

De LVMEB maakt in haar Electro Info de nodige publiciteit rond het beveiligen van laagspanninginstallaties tegen overspanningen te wijten aan bliksem -en andere oorzaken-.

Werkgroepen genoeg.
Op maandag 25 oktober 2004 ging de (sub)werkgroep P86, waarvan het Voorzittersschap bij FOD Energie ligt, het hebben over de dossiers die door VeBo Electroadvies bvba inzake overspanningbeveiliging werden ingediend, maar ook dit dossier is <net zoals deze van de onveilige laagspanninginstallaties> loodzwaar en moet ook nog in de werkgroep ?P64? <B.E.C.> ter sprake komen, dus veel groepen waarbij het woord ?groep? veel belangrijker is dan het woord "werken".

Commerciële belangen.
Het is de groep SCHNEIDER die uit puur commerci?le belangen, het in de vergaderingen van de P64 klaarspeelde om anderen te overtuigen van het feit dat er aan het hoofd van een elektrische installatie een ?Selectieve? differentieel dient te worden geplaatst, nogal wiedes, een selectieve is een pak duurder dan een gewone.

Onzin.
Men wil <ze "willen" veel maar doen ze effectief ??> ingrijpende wijzigingen doorvoeren in artikel 86 van het A.R.E.I. Daarbij wil men, omwille van het tegengaan van fraude <overdreven protectionisme van Electrabel> aan het hoofd van de installatie de selectieve differentieel plaatsen maar ook twee gevoelige differentieels van 30 mA dus vlak in de buurt van de selectieve ! Men beweert dat een selectieve differentieel niet z? snel zal uitschakelen (maar de twee van 30mA zullen dat wel doen). Het effect van de selectieve is dus door de plaatsing van de twee 30mA stroomafwaarts teniet gedaan.  Het is dus alleen de producent Schneider die er <commercieel> garen uit spint.
 

Laten ze eerst Artikel 136-2 van het A.R.E.I. toepassen.
Voor zover ons bekend hebben tot op heden keuringsorganismen de regels van het A.R.E.I. inzake de beveiliging van laagspanninginstallaties tegen de gevaren van overspanningen te wijten aan atmosferische verschijnselen, nog nooit of zelden toegepast, ze hebben er gewoonweg niet op gelet.Toch staat het in het A.R.E.I (de Nederlandstalige versie) duidelijk omschreven. Nu deze redactie nog maar eens de kat de bel heeft aangebonden doet F.O.D. Energie pogingen om ter zake te ontwaken, maar het gaat moeizaam.

Equipotentieel verbinden.
Toen wij in 2005 een Ingenieur van F.O.D. Energie verwezen naar de NBN C18- 300 waarin de aardingen van de laagspanning installatie worden verbonden met deze van de bliksemafleider <buitenbeveiliging> reageerde de Ingenieur uiterst verbaasd ! Daarbij verwees hij <ongepast> naar artikel 98 van het A.R.E.I. Pas vanaf dat moment is men op het secretariaat van F.O.D. Energie de NBN C18-300 en de NBN C18- 100 gaan opvragen ! 
Bij F.O.D. Energie zijn ze vergeten dat zij het hoog toezicht hebben op de uitvoering van de regels van het A.R.E.I. en dus ook van artikel 136-2 dat al sinds de wet van 10 maart 1981 van toepassing is

Niet "na" maar "voor" de differentieel.

Wanneer de selectieve differentieel die de groep SCHNEIDER (uit commercieel belang) aan het hoofd van de installatie wil zien staan de enorme energie en de daarmee gepaard gaande dynamische krachten dient te verwerken, dan is dit met een relatieve zekerheid stuk. Daarom moet een overspanningbeveiliging ?eerst? worden geplaatst en pas daarna de differentieel, het is nogal wiedes dat fabrikanten van dergelijke toestellen een selectieve differentieel plaatsen, bij de eerste overspanning is deze immers defect en kunnen ze weer een nieuwe leveren !

Groep Schneider -Merlin Gerin- : Puur geldgewin


Dit is de schakeling zoals Morsum Magnificat ze ziet, éérst de overspanningsbeveiliging pas daarna de differentieel, maar dan kan men geen "S" selectieve differentieel verkopen.

Bang voor Fraude.

Het idee van het plaatsen de beveiliging tegen overspanning ?na? de differentieel is ingegeven door Electrabel, dit om illegaal aftakken te vermijden. Pure onzin en een getuigenis van incompetentie, overspanningbeveiligers kunnen immers even goed als differentieelschakelaars verzegeld worden ! We zijn ervan overtuigd dat Electrabel ook hier weer commerci?le belangen heeft, geld is het enige wat bij Electrabel telt en de politiek weet dat maar al te goed. Electrabel heeft <en nog steeds > genoeg kassen <te pas en te onpas> gevuld, betreffende de vrees voor fraude is hier misschien volgende van toepassing : ?zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten?.

Laat het V.E.I. eerst de keuringsorganismen op de hoogte brengen.

In een antwoord op een Parlementaire vraag van HAGEN GOYVAERTS (Vlaams Belang) heeft Minister VERWILGHEN  eindelijk bevestigd wat deze redactie al jaren verkondigt : Keuringsorganismen zijn niet bevoegd om bliksemafleiderinstallaties te keuren?, Morsum Magnificat heeft daarvan diverse bewijsstukken, ??n ervan willen we U toch niet onthouden. Op het ?Huis van de Parlementsleden? aan de Leuvenseweg, 21 werd er in 2000 een herstelling uitgevoerd aan de bliksemafleider van de toren, de installatie werd uitgevoerd door de firma HELEBLITZ Visserstraat,87 te 8340 Damme. Technisch Bureau Verbrugghen keurde op 15 maart 2000 de bliksemafleider met de natte vinger en duidelijk niet met kennis van zaken.

Technisch Bureau Verbrugghen !
Lees hier het
volledig Verslag


14,5 Ohm + 36 Ohm <parallel> = 1,6 Ohm zeggen ze !

De Wet van Ohm.
Behalve het feit, dat door HELEBLITZ een reeks inbreuken op de NBN C18-100 en NBN C18- 300 werden begaan, geeft T.B.V. <de agent> blijk van niet eens het meest elementaire te kennen : De Wet van Ohm !
Voor de kenners publiceren we het volledig verslag waarin wordt gesteld, dat wanneer we een weerstand van 14,5 en 36 Ohm parallel schakelen, dat resulteert in een totale weerstand van liefst 1,6 Ohm !!!!

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © - Hoofdredacteu

 

Laatste update ( 16 augustus 2015 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.