Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
10117999

Laatste artikelen
MIVB-net zal hinder ondervinden op 06 december 2021.
Tienen laagspanning : Schot voor de boeg van burgemeester Partyka.
Tienen stelt vanaf maandag de parking van het vaccinatiecentrum open.
Tienen: Doorgang Aarschotsesteenweg nog een week versperd.
Justitiepaleis Leuven: Chaos om zittingen te organiseren.
Europol: Achthonderd arrestaties bij operatie tegen versleutelde communicatie.
08 juni 2021
Een van de meest geavanceerde operaties in de strijd tegen versleutelde communicatie.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 8.641.500
Den Haag 08 juni 2021

Met steun van Europol hebben het Amerikaanse FBI en DEA, de Nederlandse en Zweedse politie en autoriteiten van 16 andere landen een van de grootste en meest geavanceerde wetshandhavingsoperaties tot nu toe gevoerd in de strijd tegen versleutelde criminele activiteiten.

Heimelijke exploitatie.

In nauwe samenwerking met de Australische federale politie heeft het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation sinds 2019, in nauwe samenwerking met de Australische federale politie, strategisch een bedrijf voor versleutelde apparaten ontwikkeld en heimelijk geŽxploiteerd, ANOM genaamd, dat is uitgegroeid tot meer dan 12.000 versleutelde apparaten aan meer dan 300 criminele syndicaten die actief zijn in meer dan meer dan 100 landen, waaronder de Italiaanse georganiseerde misdaad, verboden motorbendes en internationale drugshandelorganisaties.        

Aanbieden van versleutelde apparatuur.

Het doel van het nieuwe platform was om de wereldwijde georganiseerde misdaad, drugshandel en witwasorganisaties aan te pakken, ongeacht waar ze actief waren, en een versleuteld apparaat aan te bieden met functies waarnaar de georganiseerde misdaadnetwerken zochten.
De FBI en de 16 andere landen van de internationale coalitie, ondersteund door Europol en in samenwerking met de Amerikaanse Drug Enforcement Administration, exploiteerden vervolgens de informatie uit de 27 miljoen ontvangen berichten en beoordeelden deze gedurende 18 maanden terwijl de criminele gebruikers van ANOM hun criminele activiteiten bespraken. 

Trojan Shield.

Deze operatie, bekend als OTF Greenlight/Trojan Shield, is een van de grootste en meest geavanceerde operaties tot nu toe in de strijd tegen versleutelde criminele activiteiten. De afgelopen dagen zijn in 16 landen een reeks grootschalige handhavingsacties uitgevoerd, met als resultaat: 
- meer dan 700 huiszoekingen, 
- meer dan 800 arrestaties, 
- de inbeslagname van meer dan 8 ton cocaÔne, 22 ton cannabis en cannabishars, 2 ton van synthetische drugs (amfetamine en methamfetamine), 6 ton voorlopers van synthetische drugs, - inbeslagname van 250 vuurwapens, 
- inbeslagname van 55 luxe voertuigen, 
- inbeslagname van meer dan $ 48 miljoen in verschillende wereldwijde valuta en cryptocurrencies. 
De komende weken zullen talloze spin-off operaties worden uitgevoerd. Operatie Trojan Shield/Greenlight zal Europol in staat stellen het inlichtingenbeeld over de georganiseerde misdaad die de EU treft, verder te verbeteren dankzij de kwaliteit van de verzamelde informatie. Dit verbeterde inlichtingenbeeld zal de voortdurende inspanningen ondersteunen om op wereldwijde schaal opererende hoogwaardige criminele doelen te identificeren.

Enorme vraag.

Criminele netwerken hebben een enorme vraag naar versleutelde communicatieplatforms om hun criminele activiteiten te vergemakkelijken. De markt voor versleutelde platforms wordt echter als volatiel beschouwd. In juli 2020 is het versleutelde EncroChat-platform ontmanteld door de Operationele Taskforce EMMA -Frankrijk, Nederland-. Deze internationale operatie veroorzaakte schokgolven in de criminele onderwereld in heel Europa en werd in 2021 gevolgd door een andere verwijdering van vergelijkbare aard: een internationale groep van gerechtelijke en rechtshandhavingsautoriteiten -BelgiŽ, Frankrijk, Nederland- blokkeerde toen met succes het verdere gebruik van versleutelde communicatie door georganiseerde misdaadnetwerken via de Sky ECC-communicatiediensttool -Operational Task Force Limit-. 

FBI platform Anom.

Beide operaties leverden waardevolle inzichten op in een ongekende hoeveelheid informatie die tussen criminelen werd uitgewisseld. Na de verwijdering van Sky ECC in maart 2021 zochten veel georganiseerde misdaadnetwerken naar een snelle versleutelde vervanging voor een communicatieplatform waarmee ze opsporing door wetshandhavers konden omzeilen. Dit was een opzettelijk en strategisch aspect van OTF Greenlight / Operation Trojan Shield, wat resulteerde in de migratie van een deel van het criminele Sky ECC-klantenbestand naar het door de FBI beheerde platform Anom. 

Deelnemende landen.

De volgende landen namen deel aan de internationale coalitie: AustraliŽ, Oostenrijk, Canada, Denemarken, Estland, Finland, Duitsland, Hongarije, Litouwen, Nieuw-Zeeland, Nederland, Noorwegen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk incl. Schotland en de Verenigde Staten.

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 06-21-8080
Geplaatst: 15:12 8/06/2021

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ģ - Alle rechten voorbehouden.