Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
10118566

Laatste artikelen
MIVB-net zal hinder ondervinden op 06 december 2021.
Tienen laagspanning : Schot voor de boeg van burgemeester Partyka.
Tienen stelt vanaf maandag de parking van het vaccinatiecentrum open.
Tienen: Doorgang Aarschotsesteenweg nog een week versperd.
Justitiepaleis Leuven: Chaos om zittingen te organiseren.
OVAM valt in de prijzen in Davos.
22 januari 2016
Internationale prijs voor het Vlaams Materialenprogramma.


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.363.600
Mechelen / Tremelo 21 januari 2016.

Jaarlijks organiseert het World Economic Forum -WEF- in Davos -Zwitserland- een bijeenkomst. Maandag 19 januari 2016 werden daar "The Circulars" uitgereikt. Deze "Circulars" zijn een beloning voor de beste en meest inspirerende projecten voor de circulaire economie. In de categorie "Governments, Cities and Regions" ging de prijs naar de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij -OVAM- voor het Vlaams Materialenprogramma -VMP- Het was Vlaams minister van Omgeving, Joke Schauvliege, mocht de trofee ontvangen uit handen van de Noorse kroonprins Haakon.

Genomineerden.
Sinds 2015 wordt in de marge van de WEF top in Davos een awardwedstrijd georganiseerd voor de beste projecten in het kader van de circulaire economie. Dit jaar waren naast de OVAM, The City of Sydney -
Australiė- The Natioan Zero Council -Vancouver, Canada- The City of Citrus Heights -Californiė USA- Redisa -Recycling and Economic Development Initiative of South Africa- genomineerd. Het was uiteindelijk de OVAM die met de prijs ging lopen.

Lovend verslag.
De jury bestaande uit ondermeer Cradle to Cradle auteur William McDonough, Ellen MacArthur en oud EU-commissaris voor het leefmilieu Janez Potēnic prees in haar verslag vooral :
- De toewijzing die door de OVAM aan de dag wordt gelegd bij het streven naar een duurzaam materialenbeheer en de circulaire economie.
- Het indrukwekkende volume aan initiatieven en projecten die in de regio onder de paraplu van het VMP uitgevoerd worden.
- Het omvattende programma waaraan meegewerkt wordt door een groot aantal stakeholders en sectoren waardoor de juiste cultuur voor de omslag naar de circulaire economie kan ontstaan.

Succes van vele handen.   
De oprichting en coördinatie van het Vlaams Materialenprogramma -VMP- gebeurde weliswaar door de OVAM maar het succes van vandaag is het werk van vele handen. Immers van meet af aan was het VMP een voorbeeld van co-creatie en mede-eigenaarschap. Bedrijfssectoren, kennisinstellingen, overheden en milieu-organisaties werken binnen het VMP samen aan de realisatie van de doelstellingen. Een samenwerking die zich situeert op drie vlakken:
- een uitgebreide lijst aan acties en projecten op het terrein -Agenda 2020-;
- lange termijn visie-vorming -Plan C-;
- beleidsrelevant wetenschappelijk onderzoek -SuMMa-.

Partners en stakeholders.
De OVAM wil deze unieke onderscheiding dan ook in de eerste plaats opdragen aan alle partners en stakeholders die vanaf het begin hebben bijgedragen aan het VMP en in het bijzonder aan de leden van de stuurgroep : Agoria, Essenscia, Febem, KU Leuven, UGent, UHasselt, Universiteit Antwerpen, Vlaamse Confederatie Bouw, Departement Ecomomie Wetenschap en Innovatie, Agentschap Ondernemen en Innovatie, Bond Beter Leefmilieu, Plan C, SuMMa, Steunpunt Duurzame Ontwikkeling, Vlaams Energie Agentschap, Beleidsdomein Kanselarij en Bestuur en VITO.

Meer informatie over het VMP en de talloze acties, projecten en onderzoeken van het programma vindt u op: www.vlaamsmaterialenprogramma.be

Meer informatie over The Circulars vindt u op: www.thecirculars.org

NVDR:
Een foto van de overhandiging aan minister Schauvliege had OVAM wel ter beschikking kunnen stellen!


Bron : OVAM
Bewerking : jvds

Artikel n° : 01/16-6331
Geplaatst  : 7:52 22/01/2016
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel  

Laatste update ( 22 januari 2016 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.