Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
9766520

Laatste artikelen
Tienen: Wat hapert er aan de visie over de toepassing van de veiligheid?
Tienen: Dit is het werk van een verhuurder! MM-312-03
Tienen: Burgemeester verklaarde slechts n appartement ongeschikt voor bewoning.
Raad van State fixeert terechtzitting van het beroep tot nietigverklaring MB Diependaele.
Europol: Spaanse politie arresteert 5 jihadisten.
Hulshout : En toen kwam 's nachts de bliksem op bezoek.
17 juli 2015
Dynamische kracht van de ontlading kieperde schoorsteen om en op auto viel.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.148.100
Hulshout / Tremelo 17 juli 2015.

Deze nacht omstreeks n uur is een ontlading van een bliksem op de schouw van een woning aan de Paalsteenstraat te Hulshout terecht gekomen. Een ontlading van een directe blikseminslag gaat gepaard met een grote dynamische kracht, waardoor de schoorsteen op de auto terecht kwam die naast de gevel op de oprit geparkeerd was. De auto liep zeer grote schade op. Ook een stuk van het dak rond de schouw werd geraakt en de pannen afgerukt. Hier kunnen we spreken van een directe inslag.

Telenet.
Door de inductie die de ontlading op het laagspanningsnet veroorzaakte werden ook de installaties van Telenet beschadigd, in de woningen reageerde de differentieel die uitviel, maar ook de apparatuur van Telenet, zoals decoder en digibox lieten het bij diverse klanten afweten.  

Secretaris.
In de loop van de voormiddag daagde gemeentesecretaris Rob Goris op om bij de gedupeerden poolshoogte te nemen, of de gemeente soms hulp kon aanbieden. Een nobel gebaar, maar wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat hier weer een politiek initiatief achter steekt. Volgens de secretaris was het nu niet het moment om de gedupeerden op hun fouten te wijzen, iets wat wij niet gedaan hebben omdat de man die de deur opende, geen enkel commentaar wenste te geven. Volgens de Secretaris zou ook de politie bij zo'n bliksemschade aan de slag gaan? Gaat de politie misschien op zoek naar de schuldige van de bliksemontlading of heeft de politie van Hulshout niets anders te doen of heeft de politie nu plotseling ook verstand van bliksembeveliging.

Wettelijke verplichting.
Morsum Magnificat blijft het herhalen dat het beveiligen van een elektrische installatie een wettelijke verplichting is, als "Het Volk" dat doet, zal er al heel wat minder ellende zijn. Een beveiliging tegen directe
blikseminslag is voor alleenstaande woningen technisch gezien k verplicht. Dat staat, weliswaar slecht geformuleerd, in de NBN C18-100. Hier is nogmaals bewezen dat alleenstaande woningen een groot risico
vormen voor dergelijke schade, zoals hier weer blijkt, met alle gevolgen van dien.

MM_240_04_Hulshout_Bliksem.pdf

Artikel n :  07/15/6059     
Geplaatst : 13:59 17/07/2015

Redactie Morsum Magnificat Professioneel
Erik Verbeeck - Hoofdredacteur
Deskundig in bliksembeveliging


Laatste update ( 17 juli 2015 )

2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel - Alle rechten voorbehouden.