Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
8764873

Laatste artikelen
Regering verlengt enkele maatregelen tot einde september 2020.
Morsum Magnificat beklaagt zich via 1700 over Ombudsman Bart Weekers
Het "Volk" en de "Politiek" die ze kiezen en verdienen !
Morsum Magnificat: Activiteiten nog steeds op een laag pitje.
Morsum Magnificat stopt activiteiten vanuit Herzele.
Leuven : Zwaar arbeidsongeval in de Vaartstraat tegenover Justitiepaleis_Update1
30 juni 2011
Borstwering van balkon begeeft het en werknemer valt op voetpad.

Bezoekers website Morsum Magnificat : 1.105.200
Leuven / Lanaken 30 juni 2011.

--- Update 1 17:48 1/07/2011.
Volgens twee bronnen is de werknemer ondertussen, wonder bij wonder, aan de beterhand, zou zelfs al terug naar huis mogen, maar het moet ook blijken dat er geen veiligheidscoördinator was! Volgens architect B. was de stelling pas enkele dagen verwijderd en had hij de aannemer JSD de opdracht gegeven om diens materiaal langs de trap naar boven / beneden te brengen. Er is dus duidelijk, met alle gevolgen van dien, iets fout gelopen met de veiligheidscoördinatie. Dat de aannemer al één uur na het ongeval een interview aan Rob gaf, vond de architect niet kunnen.
--- einde update 1

--- wijziging 6:53 11/07/2011 

Deze morgen omstreeks halftien is een werknemer van de  firma JSD - www.jsdbvba.be - in de Vaartstraat te Leuven door de borstwering van een balkon gevallen en ongeveer vier meter lager, met alle gevolgen van dien, op het voetpad terecht gekomen. De sierbalustrade heeft wellicht de sollicitaties die erop werden uitgeoefend, niet kunnen weerstaan, diverse stenen brokstukken van het balkon vielen ook naar beneden, daarbij werd er gelukkig niemand geraakt.

Schuine trekkrachten.

De firma JSB uit Bierbeek had vanmorgen in de Vaartstraat 14 te Leuven -dat is vlak tegenover de zij-ingang van het Leuvense Justitiepaleis-, werken uitgevoerd. Omstreeks half tien werd begonnen met het opbergen van het gereedschap dat ondermeer bestond uit een dertig meter lange slang waardoor een specie vanuit de vrachtwagen naar de kamer-s- op de verdieping werd gepompt. De werknemer stond op het sierbalkon vanwaar de darm naar beneden werd gelaten. De man moet zich, om het gewicht naar beneden te laten, onvermijdelijk gesteund hebben tegen de balustrade, mogelijk heeft de balustrade, die bestaat uit siersteen, het door de extra schuine trekkrachten begeven. Man, balustrade en darm vielen ongeveer vier meter lager op de dallen van het voetpad.

Man én borstwering vielen naar beneden.


Zwaar gewond en dan twintig minuten wachten op de ziekenwagen, is wel lang.

Zwaar gewond.

De werknemer werd door de val in het aangezicht, aan de rechter pols, het hoofd en het linkse dijbeen zwaar gewond en kreeg bovendien nog vallend puin op zijn lichaam, toch bleef de werknemer, een veertiger, weliswaar versuft maar al die tijd bij bewustzijn. Gelukkig snelde een verpleger uit de buurt een tiental minuten na het ongeval te hulp want pas twintig minuten later daagde de ziekenwagen op om de zwaar gewonde man af te voeren.

Brokstukken vielen vier meter lager op het voetpad.


De gevolgen van dit ongelukje hadden veel erger kunnen zijn, had een risicoanalyse niet aangetoond dat de werf had moeten worden afgebakend? Ook dat het gereedschap en materiaal niet op die wijze kon gehesen worden? De werknemer is midden tussen de twee paaltjes op de rand van de stoep terecht gekomen.

Politie.

Op de vraag van deze redactie aan de politie of zij in een dergelijk geval de arbeidsinspectie waarschuwen werd ontkennend gereageerd "de eerste zorg gaat naar het slachtoffer" zei één van de agenten. Vreemd, bij de arbeidsinspectie is men van mening dat het juist de politie is die het best geplaatst is om hen in te lichten.

Veel geluk.

De ongelukkige werknemer werd wel zwaar, maar niet levensgevaarlijk gewond, maar dat had veel erger kunnen zijn. Brokstukken van tientallen kilogram vielen in deze drukke straat immers naar beneden, het hoeft geen betoog dat hier de gevolgen veel erger hadden kunnen zijn. Het zou blijken, dat de echtgenote van het slachtoffer, rolstoelgebruiker is, dit ongeval brengt dus extra familiale problemen.

Risicoanalyse.

Amper een uur na het ongeval mocht de werkgever al een interview voor Rob-tv geven, een triest gelaat had de man niet. Het is ongelooflijk dat mensen, als ze maar op de buis mogen komen -net als politici- een vrolijk gezicht op zetten. Toen na het luchtig interview van Rob-tv, Morsum Magnificat de vraag stelde of er een risicoanalyse werd gemaakt, hoorde de aannemer het in Keulen donderen. Op de bemerking dat de werkzone niet werd afgebakend, waardoor toevallige passanten ernstig gewond -of erger- hadden kunnen worden, zei de aannemer "we zijn al blij dat we van de politie hier onze vrachtwagen mochten parkeren"! Meer vragen hebben we niet meer gesteld, dat leek ons overbodig. Toch had een risicoanalyse aan het licht gebracht dat door schuine krachten op zo'n balkon te zetten, de niet verankerde of in verband gemetste blokken zouden kunnen verschuiven, wat ook gebeurd is.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 31 juli 2019 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.