Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
10118135

Laatste artikelen
MIVB-net zal hinder ondervinden op 06 december 2021.
Tienen laagspanning : Schot voor de boeg van burgemeester Partyka.
Tienen stelt vanaf maandag de parking van het vaccinatiecentrum open.
Tienen: Doorgang Aarschotsesteenweg nog een week versperd.
Justitiepaleis Leuven: Chaos om zittingen te organiseren.
Grootstroomverbruikers : If you can't beat them, join them.
24 februari 2011
Electrabel kan groot vermogen over grote afstanden niet transporteren.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 812.600
Lanaken 23 februari 2011.

Al jaren willen grote stroomverbruikers, zoals Arcelor Mittal, Solvay, Sidmar e.a. stroom in het goedkopere Duitsland of Frankrijk aankopen, maar de infrastructuur van het Belgische hoogspanningsnet kan dat grote  vermogen over een dergelijk grote afstand niet transporteren, dat is gewoon een technisch probleem dat alles te maken heeft met de toepassing van Wet van Ohm, daaruit volgt dat de spanning en infrastructuur van het  bestaande 380 kV net, niet voldoet.

Dan maar akkoorden maken.
Het moet blijken dat Electrabel en een consortium van grote stroomverbruikers, verenigd in Blue Sky, een  akkoord bereikt hebben over gezamenlijke investeringen in energiecentrales, "door het akkoord kunnen de zeven grote industriėle groepen mee investeren in productiemiddelen beheerd door Electrabel, voor een
capaciteitsaandeel van 800 megawatt " staat in het bericht van Belga te lezen. In wat men gaat investeren is in het bericht niets gezegd, alleen " het kan zowel gaan om investeringen in nieuwe als bestaande centrales, zowel in binnen- als buitenland ", einde citaat. Electrabel zou door deze goodwill aantonen dat zij bereid is om energieoplossingen aan te passen aan de noden van haar klanten, dat is niets minder dan gazettenpraat,  Electrabel is immers een fel gegeerd klant voor publiciteit en de pers laat haar oren daar maar al te graag hangen.

Eurpose infrastructuur moet gewijzigd.
Morsum Magnificat kreeg gelijk met haar in 2003 geponeerde visie bij de liberalisering van de energiemarkt ;  "elektriciteit wordt duurder", Morsum Magnificat krijgt gelijk omtrent haar visie rond zonnepanelen en alternatieve energie ; "elektriciteit wordt door de decentrale energieproductie weer duurder". Als de grootverbruikers hun elektriciteit in andere landen wil aankopen, moet de Europese infrastructuur worden aangepast, de spanning voor transport naar 750 kV worden aangepast, de elektriciteit zal weer duurder worden. De bedrijven die met Electrabel gesprekken voeren zijn Arcelor Mittal, Aperam Stainless Belgium -afgesplitste inoxpoot van Arcelor Mittal-, Aurubis Belgium -voormalige Cumerio of de koperdivisie van Umicore-, Nyrstar Belgium, Solvay, Tessenderlo Chemie en Umicore. Deze bedrijven zijn goed voor een verbruik van ongeveer 11 TWh, dat is 13 procent van het Belgische elektriciteitsverbruik.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 24 februari 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.