Is Netbeheerder PBE niet in staat om het elektrisch reglement (A.R.E.I.) toe te passen ?

Niet iedereen is vrij om zijn stroomleverancier te kiezen !
V.R.E.G. wil nieuw decreet lanceren.

Betekom / Heist op den Berg - 15 maart 2003
Iedereen zou volgens de wet sinds 1 januari 2003 vrij mogen kiezen van wie elektriciteit wordt aangekocht, maar we zouden niet in België leven mocht de wet correct worden toegepast.
Huisbaas verkoopt elektriciteit.
Men heeft al een wet ontworpen tegen "huisjesmelkers" , maar tegen "Elektriciteitsmelkers" bestaat er geen wet, toch wil de V.R.E.G. op korte termijn een nieuw decreet invoegen om de tussenverkoop van elektriciteit een halt toe te roepen.
Er zijn volgens de V.R.E.G. maar al te veel misbruiken. Om elektriciteit te verkopen heeft men een vergunning nodig maar ondanks dat zijn er te veel gevallen waar toch elektriciteit wordt doorverkocht. Een schrijnend voorbeeld zijn de eigenaars van Campings die kopen via het hoogspanningstarief goedkoop aan en ze verkopen met een dikke winst door aan hun campinggasten. Ook huisbazen bezondigen zich hieraan.
Geval A.
Huurder "X" krijgt elke maand van zijn huisbaas onderstaande factuur, naargelang het verbruik schommelt de rekening. Op het eerste gezicht valt de kilowattuur prijs nog niet tegen (0,1140 euro), maar het zou voor de abonnee beter zijn mocht deze van een "dubbeltarief" kunnen genieten.
Dubbeltarief.
Het grootste verbruik van de abonnee situeert zich na 22.00 uur, een dubbeltarief meter zou een oplossing zijn maar daarvan wil de huisbaas niet weten. Nu is de huurder via de hoogspanningscabine van de eigenaar aangesloten, de eigenaar wil geen toelating geven om een dubbeltarief meter te laten plaatsen, 't is nogal wiedes de eigenaar geniet van het hoogspanningstarief (dat ongeveer 0,048 euro bedraagt), als de eigenaar dat toelaat zal zijn winst op de elektriciteit dat hij wederechtelijk verkoopt flink dalen !
Afsluiten.
De abonnee moet maar zelf aan het laagspanningsnet van de verdeler aansluiten, dat gaat de abonnee minstens 2.500 euro kosten en omdat het om een huurwoning gaat, ziet de huurder dat uiteraard niet zitten.
Als de huurder doordrijft dreigt de eigenaar de stroom af te sluiten ! Iedereen vrij van stroomleverancier is dus een "wassen neus" en een utopie.


De maandelijkse rekening die de huurder voorgeschoteld krijgt.


Bijna twee jaar heeft het aangesleept vooraleer de gevaarlijke aftakkabel bij abonnee J.C. van de Mechelbaan te Begijndijk door P.B.E. werd hersteld. Pas na de tussenkomst van Morsum Magnificat is de Netbeheerder tot herstelling overgegaan.


De aangebrachte krimpkousen sluiten niet aan op de dunnere geleiders


We vragen ons af waarom al deze verbindingen nodig zijn ?

Nu moet blijken dat één en ander niet volgens de regels werd uitgevoerd. Hoe moet ik nu als particulier weten of het werk dat door een Netbeheerder als P.B.E. werd uitgevoerd het goed is of niet ?

>>Lees volledig artikel in PDF file

Gerelateerde artikels......lees verder