Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16293505

Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
PVDA: Electrabel versluist méér dan 1 miljard euro naar Engie.
06 mei 2022
Handvol aandeelhouders rekenen zich rijk dankzij torenhoge energieprijzen.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 11.738.500 
Brussel 05 mei 2022

Coverfoto : De auteur van dit artikel en "Chef de chantier" op de belangrijkste hoogspanningslijn in België, Peter Mertens van de PVDA mag, als hij van zijn hoge stoel wenst af te komen, met mij over Electrabel komen praten! 

Volgens een persbericht van de PVDA keert Electrabel 1,2 miljard dividend uit aan haar Franse moederbedrijf Engie. Een schande, aldus PVDA-kopstuk Peter Mertens, temeer omdat honderdduizenden Belgische gezinnen steeds meer moeite hebben de eindjes aan mekaar te knopen mede dankzij de torenhoge energiefacturen. 

Bijzondere heffing.
Peter Mertens gaat verder: "Ondertussen zijn er een handvol aandeelhouders die zich dankzij de hoge energieprijzen rijk rekenen en blijft de regering maar rondjes draaien. Waar wachten ze toch op om die overwinsten af te romen? Italië toont alvast dat het perfect mogelijk is”. De linkse PVDA pleit al langer voor een bijzondere heffing op de overwinsten die Electrabel vandaag boekt om die heffing vervolgens in te zetten om de energieprijzen te blokkeren.  

Premier De Croo onvolledig.
Ook op de uitspraak van premier De Croo als zou de regering voldoende inspanningen doen reageert Mertens. “Wat premier De Croo er niet bij vertelt, is dat de nucleaire taks waarnaar hij verwijst, amper een vijfde van de overwinsten afroomt. Zelfs na betaling van die nucleaire taks, strijken de aandeelhouders van de energiemultinational voor de periode 2021-2022 nog steeds 1,8 miljard euro op. Geld dat we perfect kunnen gebruiken om de energieprijzen voor de gezinnen te blokkeren.” 

Parlementair debat.
De PVDA-volksvertegenwoordiger Mertens legt zijn wetsvoorstel om de overwinsten in de energiesector af te romen opnieuw op tafel. Omdat elk concreet regeringsinitiatief uitblijft werd op 3 mei in de Kamercommissie energie gevraagd om een parlementair debat aan te vatten. Gevolg; later deze maand komt energieregulator CREG naar de Kamer om zich uit te spreken over het PVDA-voorstel.

Nucleaire taks te weinig.
De studiedienst van de PVDA berekende begin dit jaar al wat de bestaande nucleaire taks zou opbrengen. Daaruit bleek dat de exploitanten van de kerncentrales op basis van de bestaande wetgeving en lopende contracten gemiddeld amper 20,65% van hun overwinsten via de nucleaire taks afdragen, dus duidelijk te weinig zodat bijkomende maatregelen nodig zijn.

Bron: PVDA
Bewerking: jvds

Artikel: 05-22-8396
Geplaatst: 10:39 6/05/2022

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.