Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
15227885

Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol helpt Spaanse autoriteiten bij oprollen BTW- fraudecarrousel.
18 mei 2021
22 Arrestaties binnen misdaadgroep die de Spaanse begroting 26,5 miljoen euro kostte.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 8.414.100
Den Haag 18 mei 2021

Bij een internationale actie waarbij 5 landen betrokken waren, werden 22 verdachten gearresteerd van een georganiseerde misdaadgroep die meer dan Ä 26,5 miljoen aan belastingverlies heeft veroorzaakt voor de Spaanse begroting. 

Europol experts.

In een reeks gecoördineerde invallen werden op 28 april zo'n 24 plaatsen van de misdaadbende doorzocht. De huiszoekingen werden uitgevoerd in Spanje -18-, Nederland -5- en BelgiŽ -1-. Er werden 16 hoogwaardige voertuigen en 13 eigendommen met een waarde van naar schatting Ä 1,3 miljoen in beslag genomen en een dozijn bankrekeningen in 33 verschillende financiŽle entiteiten werden bevroren. Europol stuurde zijn experts naar Spanje en Nederland om de nationale autoriteiten tijdens de actiedag te ondersteunen. 

Dekmantelbedrijven.

De bende maakte de afgelopen anderhalf jaar gebruik van een geavanceerde infrastructuur om dergelijke belastingontduiking, verspreid over verschillende landen, mogelijk te maken. De criminelen gebruikten zogenaamde dekmantelbedrijven in Spanje, Slowakije, RoemeniŽ, BelgiŽ en Nederland om te doen alsof er handel in goederen plaatsvond. In werkelijkheid werden er geen goederen geleverd aan ondernemingen in andere landen, maar bleven ze in dezelfde lidstaat.

BTW vermeden.

Over dit soort transacties binnen hetzelfde land moet btw worden betaald. Door te doen alsof er sprake was van een handel binnen de EU, werd de btw-betaling vermeden waarmee de Spaanse belastingdienst werd opgelicht. Voor deze doeleinden was een reeks lege vennootschappen opgericht en waren handelsdocumenten vervalst. 

Deelnemende landen. 

- Spanje: Guardia Civil, Nationale Politie -PolicŪa Nacional-, Belastingdienst -Agencia Tributaria-
- Nederland: Fiscale Informatie- en Opsporingsdienst -FIOD-
- BelgiŽ: Federaal parket 
- Slowakije: PPO Bratislava
- RoemeniŽ

Eurojust.

Om alles te bespoedigen heeft Eurojust binnen enkele dagen op verzoek van de Spaanse autoriteiten, een coördinatievergadering georganiseerd en een coördinatiecentrum opgericht. Ook coördineerde het agentschap de verzending van verzoeken om Europese onderzoeksopdrachten -EOB's- en bevriezingscertificaten voor bankrekeningen. Europol bracht de onderzoekers in alle vijf landen bijeen om de procedurele vereisten te bespreken en een duidelijke koers voorwaarts af te spreken. De experts van het Europees Centrum voor FinanciŽle en Economische Criminaliteit -EFECC- van Europol ondersteunden daarna de intensieve uitwisseling van informatie die tot de actiedag heeft geleid.   

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 05-21-8062
Geplaatst: 18:35 18/05/2021

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ģ - Alle rechten voorbehouden.