Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
7605909

Laatste artikelen
Peer: Openbaar elektrisch net op de Meeuwerbaan gevaarlijk.
Morsum Magnificat: Activiteiten in februari 2021
Wolvenschrikdraad en de spreidingsweerstand van de aarding.
Aalter: Eerste inspecteur van politie moet voor eigen deur ook keren.
Aalter: Verkeershinder aan Steenweg op Deinze door inrichting Proximus.
Europol: Tien hackers gearresteerd voor sim-swapping-aanvallen tegen beroemdheden
14 februari 2021
Criminelen stalen meer dan 100 miljoen USD aan cryptowaarden. 
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 7.492.200
Den Haag 14 februari 2021

In het voorjaar van 2020 startten wetshandhavers uit het VK, de VS, Belgiė, Malta en Canada een internationaal onderzoek naar een reeks sim-swapping-aanvallen gericht op spraakmakende slachtoffers in de Verenigde Staten. 

Meer dan 100 miljoen dollar.

De aanvallen van deze criminele bende waren gericht op duizenden slachtoffers in 2020, waaronder beroemde internet influencers, sportsterren, muzikanten en hun families. De criminelen zouden meer dan 100 miljoen dollar aan cryptowaarden van hen hebben gestolen nadat ze illegaal toegang hadden gekregen tot hun telefoons.

Controle over apps of accounts.
 
Het onderzoek, dat in het voorjaar van 2020 werd gestart, bracht aan het licht hoe een netwerk van een tiental criminelen samenwerkte om toegang te krijgen tot de telefoonnummers van de slachtoffers en om de controle over hun apps of accounts te krijgen door de wachtwoorden te wijzigen. Hierdoor konden ze geld, cryptowaarden en persoonlijke informatie stelen, inclusief contacten die werden gesynchroniseerd met online accounts. Ze kaapten ook sociale media-accounts om inhoud te posten en berichten te verzenden die zich voordeden als slachtoffer.  

Telefoonserviceproviders.

Dit type fraude staat bekend als "sim-swapping" en werd geļdentificeerd als een belangrijke trend in de opkomst in de meest recente Europol-dreigingsevaluatie voor georganiseerde criminaliteit op internet. Het houdt in dat cybercriminelen het gebruik van het telefoonnummer van een slachtoffer overnemen door in wezen hun simkaart te deactiveren en het toegewezen nummer over te dragen naar een simkaart van een lid van het criminele netwerk. Dit wordt meestal bereikt door criminelen die telefoonserviceproviders misbruiken om namens hen de ruil te doen, hetzij via een corrupte insider, hetzij met behulp van social engineering-technieken.

Voorkom het volgende slachtoffer te worden.

Het zijn niet alleen beroemdheden die worden aangevallen. Iedereen met een mobiele telefoon kan het slachtoffer worden van sim-swapping. Hier zijn een paar tips om u te helpen de criminelen een stap voor te blijven na uw persoonlijke gegevens:  
- Houd de software van uw apparaten up-to-date.
- Beantwoord geen verdachte e-mails en praat niet via de telefoon met bellers die om uw persoonlijke gegevens vragen. 
- Beperk de hoeveelheid persoonlijke gegevens die u online deelt. 
- Probeer tweefactor authenticatie te gebruiken voor uw online services, in plaats van een authenticatiecode te laten verzenden via sms.
- Koppel uw telefoonnummer indien mogelijk niet aan gevoelige online accounts. 
 
Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 02-21-7979
Geplaatst: 16:59 14/02/2021

Erik Verbeeck - Hoofdredacteur
Verantwoordelijke uitgever

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.