Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
7183168

Laatste artikelen
Aalter: Groen gaat vijf kilometer wandelen.
Moerbeke : Opgeruimd staat netjes!
Aalter: Politie schiet zichzelf in de voet-MM-303-04-Update1
Europol: Grootste illegale darkweb-marktplaats ter wereld offline gehaald.
Aalter en het disproportioneel gebruik van het RRN-MM-303-03-Update1
Europol: 422 arrestaties in het kader van witwassen van geld.
05 december 2020
Wereldwijd harde aanpak tegen deze misdaadvorm.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 6.684.500
Den Haag 05 december 2020

Op woensdag 2 december maakten Europol en handhavingsinstanties uit 26 landen de resultaten bekend van de Europese Money Mule Action 'EMMA 6', een wereldwijde operatie tegen geldmuilezelregelingen. 

Arrestaties en identificaties.

Tussen september en november 2020 werd EMMA 6 voor het zesde opeenvolgende jaar uitgevoerd met de steun van de European Banking Federation (EBF), FinTech FinCrime Exchange, INTERPOL en Western Union. Als gevolg hiervan werden 4.031 geldmuilezels geÔdentificeerd naast 227 geldmuilezels rekruteurs, en werden wereldwijd 422 personen gearresteerd. Ook werden tijdens de operatie 1.529 strafrechtelijke onderzoeken ingesteld. Tevens was er de steun van de particuliere sector waaronder meer dan 500 banken en financiŽle instellingen. Er werden 4.942 frauduleuze geldmuilezeltransacties geÔdentificeerd, waarmee een totaal verlies werd voorkomen dat wordt geschat op Ä 33,5 miljoen.   

Witwasagenten.

Money muilezels zijn individuen die, vaak onbewust, door criminele organisaties zijn gerekruteerd als witwasagenten om de oorsprong van onrechtmatig verkregen geld te verbergen. Onbewust dat ze criminele activiteiten ontplooien, en misleid door de belofte van gemakkelijk geld, maken muilezels gestolen geld over tussen rekeningen, vaak in verschillende landen, namens anderen. In ruil daarvoor ontvangen ze een commissie voor hun diensten. 

Nepaanbiedingen via e-mail.

Terwijl muilezels worden gerekruteerd via tal van routes, zoals direct contact of via e-mail, wenden criminelen zich steeds meer tot sociale media om nieuwe medeplichtigen te werven, door middel van advertenties voor nepaanbiedingen (bijv. 'Geldtransactiekantoren') en online pop-upadvertenties en instant messaging-toepassingen. Hoewel er enkele COVID-19-gerelateerde gevallen zijn gemeld, blijven het compromitteren van het betalingsproces en romantische oplichting de meest terugkerende schema's. Ook het gebruik van cryptocurrencies door geldmuilezels neemt toe. 

Nieuwe campagne.

Deze week zullen Europol en de wetshandhavingsinstanties van de EU samen met internationale partners en financiŽle instellingen de #DontBeaMule- campagne lanceren om het publiek bewust te maken van de risico's van geldmuilezelregelingen. De campagne, die nationaal wordt gepromoot door bevoegde autoriteiten, heeft tot doel het publiek te informeren over hoe criminelen te werk gaan, hoe ze zichzelf kunnen beschermen en wat ze moeten doen als ze erbij betrokken raken.

De risico's.

Wat riskeert u als geldmuilezel?
Fysieke aanvallen of bedreigingen als u niet blijft samenwerken met de criminelen;
Gevangenisstraf, boete of taakstraf;
Een strafblad dat de rest van uw leven ernstig kan schaden, zoals het nooit kunnen krijgen van een hypotheek of het openen van een bankrekening.

Wat kan je doen? 

Als u denkt dat u misschien als muilezel wordt gebruikt, handel dan nu voordat het te laat is: stop met het overmaken van geld en breng uw bank en de politie onmiddellijk op de hoogte.
 
Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel: 12-20-7920
Geplaatst:14:54 5/12/2020

Erik Verbeeck - Hoofdredacteur
Verantwoordelijke uitgever


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ģ - Alle rechten voorbehouden.