Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
7183116

Laatste artikelen
Aalter: Groen gaat vijf kilometer wandelen.
Moerbeke : Opgeruimd staat netjes!
Aalter: Politie schiet zichzelf in de voet-MM-303-04-Update1
Europol: Grootste illegale darkweb-marktplaats ter wereld offline gehaald.
Aalter en het disproportioneel gebruik van het RRN-MM-303-03-Update1
La santé en lutte organiseert bijeenkomst op 11 december in de Wetsstraat
27 november 2020
Slogan :  Kapitaal doodt gezondheid, laten we bezuinigingen bestrijden.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 6.610.500
Brussel, 27 november 2020

Vanmorgen ontrolde La santé en lutte een spandoek bij het gerechtsgebouw in Brussel waarop geschreven stond: "Kapitaal doodt gezondheid, laten we bezuinigingen bestrijden!". Het doel van deze actie was om de bezuinigingen op de gezondheid, de ontoereikendheid van de steunmaatregelen voor de sector en het rampzalige beheer van de pandemie aan de kaak te stellen.

Onderstaand het persbericht vrij vertaald uit het Frans

Catastrofaal.
 
Onze leiders hadden 7 maanden om het beter te doen dan de eerste golf, het resultaat? Het beheer van de crisis, golf na golf, is catastrofaal. De WHO heeft echter sinds maart een duidelijk kader voorgeschreven om de epidemie in te dammen: contacten testen, isoleren en identificeren. Het tegendeel gebeurt, de overheid geeft er de voorkeur aan om de bevolking zich op een schandelijke manier schuldig te laten voelen, tolereert besmetting in bedrijven om hun activiteiten niet te belemmeren en heropent scholen zonder middelen en zonder adequate gezondheidsmaatregelen. Bovendien is screening verre van massaal, denk aan het gebrek aan tests voor asymptomatische mensen in de afgelopen weken. En ten slotte is de isolatie van de besmette personen relatief wanneer bijvoorbeeld gezondheidspersoneel positief moet werken voor Covid-19. Het is dit management dat ons vandaag naar een tweede lockdown en een overbelasting van ziekenhuizen heeft geleid.
 
Politici verantwoordelijk.
 
La Santé en Lutte hekelt de verantwoordelijkheid van politieke leiders in deze gezondheidscrisis. Het is in feite te gemakkelijk om je te verschuilen achter de schuld van individueel gedrag. De overheid is verantwoordelijk voor de keuzes die worden gemaakt ten gunste van de economische activiteit van het grootbedrijf en ten koste van de gezondheid van de bevolking -en van de lokale economie-. Het is de overheid die verantwoording moet afleggen voor zijn keuzes geleid door liberale logica.

Commercialisering van de zorg.
 
Wij, gezondheidspersoneel, kennen deze logica goed. Sterker nog, we werken al jaren met haar samen in de sector: commercialisering van zorg, gebrek aan personeel, onderfinanciering en onzekere lonen. Het resultaat is dat we elke dag moeten vechten om regeringsbeslissingen en begrotingstekorten te compenseren. Om de kritieke situatie van een pandemie het hoofd te bieden hebben we vandaag slechts middelmatige en korte termijn reacties: bonussen, delegatie van zorg, oproepen voor vrijwilligers, leningen aan ziekenhuizen, enz.


Actie aan het Justitiepaleis op 27 november 2020 rond 08 u. 
 
Jarenlange minachting.
 
De moeilijkheden in de sector zijn echter niet nieuw: het tekort aan zorgverleners is bijvoorbeeld het resultaat van jarenlange minachting en in diskrediet brengen waarvoor de meerderheid van de huidige machtspartijen verantwoordelijk is. Onze collega's zijn het beroep ontvlucht, walgend van de schadelijke arbeidsomstandigheden. Het is dus geen tekort maar een bloeding! In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor fouten en het veranderen van beleid om nieuwe zorgverleners aan te trekken voor de sector door middel van betrokkenheid, verbetering van de arbeidsomstandigheden en salarisverhogingen, zet men de aanvallen voort en wordt er gezocht om het beroep van verpleegkundige te dereguleren! Reageren op de crisis met het delegeren van zorg en willens en wetens besluiten om niet mee te doen, is toegeven dat het dodelijke bezuinigingsbeleid wordt gehandhaafd. In feite is de realiteit dat dit beleid ons dagelijks dwingt om onze patiënten in gevaar te brengen en letterlijk het aantal doden te tellen.


Actie op 27 november 2020 16u aan het Egmontpaleis.
 
Dagelijkse opoffering. 
 
Vandaag de dag, geconfronteerd met de druk van de sector, worden ons kruimels toegekend in de vorm van een bonus om onze goede wil te ondersteunen en ons aan te moedigen in onze inspanningen en onze dagelijkse opoffering. Terwijl we onszelf, soms letterlijk, doden met de taak, bedankt de overheid ons met wat neerkomt op een voucher voor de feestdagen. We vragen veel meer dan dat! Het is structurele herfinanciering, commitment, salarisverhogingen en een einde aan de commercialisering van de sector dat we nodig hebben! Wat de hele bevolking nodig heeft! Gezondheid is een fundamenteel recht en een algemeen belang!
 
Onbevredigende analyse.

Geconfronteerd met de zeer onbevredigende analyse van een staat die volhardt in zijn dynamiek, die liever bespaart op ons leven dan beantwoordt aan onze eisen, roepen we alle werknemers in de sector op, om de nieuwe toegekende bonus te gebruiken om acties te organiseren en toe te slaan waar het nodig is!

11 december, Wetstraat.

We roepen ook iedereen op die een kwaliteitsvol gezondheidszorgsysteem wil verdedigen dat voor iedereen toegankelijk is, om met ons mee te doen aan de bijeenkomst op 11 december voor de plaatsen waar de macht zetelt, de Wetstraat. Samenkomst om 17.00 uur aan het metrostation Arts-Loi. Pandemie of niet, we kunnen niet blijvend over ons laten lopen!

Einde persbericht

Bron: Santé en Lutte
Bewerking: jvds

Meer volgt, we zijn de gazet niet, worden ook niet financieel ondersteund en we hebben evenmin een politieke kleur.  

Artikel: 11-20-7914
Geplaatst: 20:05 27/11/2020

Erik Verbeeck - Hoofdredacteur
Verantwoordelijke uitgever

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.