Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
6620971

Laatste artikelen
Morsum Magnificat: Nieuws nu op laag pitje wegens "Memorie van wederantwoord" Raad van State.
Aalter: Laagspanningsnet is zwaar ziek wegens decennialang wanbeleid.
La santé en lutte organiseert bijeenkomst op 11 december in de Wetsstraat
Belfius online banking heeft met steeds grotere problemen te kampen
Coronamaatregelen via MB's zijn onwettig dixit Dr. in de Rechtsgeleerdheid Prof-Em-Luc Lamine.
NMBS: 12 gratis treinritten zijn slechts enkele reizen.
08 september 2020
Iedere Belg kan slechts zes uitstappen doen met twaalf treinritten. 
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 5.969.700
Redactie  08 september 2020.

Zoals ondertussen een onbekend aantal Belgen, heeft ook de redactie van Morsum Magnificat de gratis Hello Belgium Railpass aangevraagd en vanmorgen, een week na de aanvraag, die via internet gebeurde, viel deze op 8 september op de vloermat. Elke Belg boven de 12 jaar kan deze gratis Railpass aanvragen en heeft daarmee recht op 12 gratis treinritten maar,  als de reiziger terug wil naar zijn vertrekpunt dient wel een tweede rit te worden aangesproken. Anderzijds mag men een gekregen paard niet in de mond kijken. 

Twaalf in theorie, zes in de praktijk.

Dus één rit voor de heenweg en één rit voor de terugweg wat er in de praktijk op neerkomt dat het dus gaat om 12 treinritten voor 6 uitstappen omdat iemand die een dagtrip maakt normaal gezien ook weer terug naar huis wil.  Misschien voor veel aanvragers een tegenvaller maar desondanks is de gratis Railpass een goed initiatief.Een deel van de Hello Belgium gratis railpas

Steunpunt besrijding armoede.

Op 1 september heeft het "Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting", over deze materie een bericht uitgestuurd, dat we hier overnemen.  

De NMBS heeft op 31 augustus de Hello Belgium Railpass gelanceerd, een gratis 12-treinritten-railpass voor alle inwoners van België. Tot uiterlijk 30 september kan elke inwoner van het land ouder dan 12 jaar (of die 12 jaar wordt tegen eind maart 2021) met zijn/haar rijksregisternummer deze pass online aanvragen via hello-belgium.be. 
 
Toen de regering in juni de beslissing rond deze Railpass nam, heeft het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting een advies uitgebracht. We namen ook contact op met de federaal minister van Mobiliteit, dhr. François Bellot, en met de NMBS. De verschillende werkzaamheden van het Steunpunt (cfr. zijn laatste tweejaarlijkse Verslag 2018-2019 ‘Duurzaamheid en armoede’), maar ook de huidige COVID-19-crisis, hebben immers het belang van de toegang tot natuur en publieke ruimte – én van mobiliteit - aangetoond. In het licht van de problematiek van non-take-up van rechten, heeft het Steunpunt gevraagd om voldoende aandacht te hebben voor de mogelijkheden van mensen in een precaire situatie om van dit gratis aanbod gebruik te maken en de Railpass aan te vragen. 
 
De Railpass moet aangevraagd worden via een online toepassing. Dit is niet voor iedereen evident. We willen dan ook de vraag van de NMBS ondersteunen om het aanbod zo veel mogelijk bekend te maken bij mensen in een precaire situatie, en hen te ondersteunen in hun aanvraag op de website. Er is ook een speciaal telefoonnummer – 02 300 15 15 – voor wie hulp kan gebruiken bij het invullen van het web formulier of geen online toegang heeft.
 
U vindt onderaan deze mail de oproep van de NMBS aan gemeenten, OCMW’s en andere organisaties om deze groepen te bereiken en te helpen. Opdat “wie het meeste baat heeft bij de gratis pass, niet uit de boot valt”.
 
Met vriendelijke groeten,
Henk Van Hootegem
-- 

Meer volgt niet, we zijn de gazet niet en we worden ook door niemand gefinancierd.

Artikel 09-20-7815
Geplaatst: 19:51 8/09/2020

Erik Verbeeck - Hoofdredacteur
Verantwoordelijke uitgever
Laatste update ( 09 september 2020 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.