Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?
Aantal Bezoekers
5915455
Laatste artikelen
Gegevensbeschermingsautoriteit stuurt klacht tegen vastgoedmakelaar naar Geschillenkamer.
Jef Vermassen laat zich ook betalen om de mensenrechten te helpen schenden.
Bliksem komt eraan en de schade kan wel degelijk beperkt worden.
Europol: Fraude met schijnhuwelijken om verblijfsvergunningen te krijgen.
Wonen Vlaanderen moet zich onthouden van uitspraken over conformiteit elektriciteit.
Europol: Ontmanteling crimineel netwerk van valsemunters.
19 juli 2020
Crimineel netwerk produceerde kwart van alle valse eurobankbiljetten die in omloop waren. 

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 5.863.100
Den Haag 17 juli 2020.

Europol ondersteunde op 15 juli 2020 wetshandhavingsinstanties uit ItaliŽ, BelgiŽ en Frankrijk bij de ontmanteling van een crimineel netwerk van georganiseerde misdaad dat betrokken was bij valsemunterij. Mogelijk gaat om de grootste vangst van vervalsers sinds het bestaan van de euro.

Waarde geschatte bevroren criminele activa 8 miljoen euro.

Op de actiedag op 15 juli 2020 arresteerden agenten van het Italiaanse Carabinieri-korps en zijn gespecialiseerde eenheid voor valsemunterij 44 verdachten en bevroor criminele activa ter waarde van Ä 8 miljoen in ItaliŽ. Tot dusver genomen maatregelen voor de terugvordering van activa tijdens de totale operatie in ItaliŽ omvatten de inbeslagname van 50 appartementen, 8 bedrijfsruimten, 2 boerderijen, 10 bedrijven in verschillende sectoren, 12 voertuigen, 1 luxe boot en 22 bankrekeningen, allemaal met een geschatte totale waarde van ongeveer Ä 8 miljoen. 

Mogelijk grootste netwerk verstoord.

Al in oktober 2017 startten de onderzoeken met de inbeslagname van bankbiljetten van Ä 50 in de provincie van de Italiaanse stad Benevento. Forensisch onderzoek van de bankbiljetten bevestigde dat de vervalsingen zijn geproduceerd met behulp van geavanceerde drukmethoden, waarvoor zowel een hoog niveau van technische expertise als een goede kwaliteit van machines en grondstoffen vereist is. De valsemunters imiteerden alle belangrijke echtheidskenmerken van echte eurobankbiljetten. Het criminele netwerk zou in de loop der jaren meer dan drie miljoen valse bankbiljetten hebben geproduceerd en verspreid voor een totale nominale waarde van meer dan Ä 233 miljoen, wat overeenkomt met een kwart van alle valse eurobankbiljetten die sinds de invoering van de euro in omloop zijn gekomen. Dit netwerk zou wel eens het grootste kunnen zijn dat ooit is verstoord sinds de allereerste dagen van de euro.

Camorra.

Het brein achter de criminele organisatie is al meer dan 20 jaar betrokken bij valsemunterij. Hij had niet alleen het hele netwerk opgezet dat verantwoordelijk was voor de productie van valse euro's en andere valuta, maar organiseerde ook de verspreiding ervan op de Europese markt. Het onderzoek bracht links naar het Italiaanse criminele netwerk, de Camorra, aan het licht. Andere criminele partners zochten nieuwe distributiekanalen in ItaliŽ en in het buitenland.

450.000 valse biljetten.

Het vooronderzoek resulteerde in februari 2018 in Napels in de inbeslagname van bijna 450.000 valse bankbiljetten van Ä 50 en Ä 100 voor een totale nominale waarde van Ä 41 miljoen, verborgen in vaten. In juli 2018 werd in de Italiaanse provincie Lombardije ook een illegale muntwinkel met munten van 50 eurocent ontmanteld. Tijdens deze actiedagen zijn vier verdachten aangehouden.

Europol deskundige.

Tegelijkertijd vonden er door Frankrijk gecoördineerde gelijktijdige acties plaats in Frankrijk en BelgiŽ. Europol ondersteunde de operatie door de informatie-uitwisseling te vergemakkelijken, analytische ondersteuning te bieden en geharmoniseerde wetshandhavingsmaatregelen in verschillende lidstaten te coördineren. Tijdens de inval heeft Europol een deskundige in ItaliŽ ingezet om operationele informatie in realtime te vergelijken met de databases van Europol en ter plaatse gespecialiseerde kennis te verstrekken over valsemunterij.
 
Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel 07-20-7745
Geplaatst: 15:19 19/07/2020

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ģ - Alle rechten voorbehouden.