Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
7142604

Laatste artikelen
Moerbeke antennemast verwijderd : Opgeruimd staat netjes!
Aalter: Politie schiet zichzelf in de voet-MM-303-04-Update1
Europol: Grootste illegale darkweb-marktplaats ter wereld offline gehaald.
Aalter en het disproportioneel gebruik van het RRN-MM-303-03-Update1
Tom Van Grieken is een grote wolf in schapenvacht die je niet mag geloven.
Miljoenensteun aan verdeling gazetten door minister van Media nog verhoogd-Update1
27 februari 2020
Vlaams Belang wil scheefgetrokken en overbodige subsidies voor bedeling kranten stopzetten.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 5.505.500
Brussel 27 februari 2020.

Update 1
Wat het Vlaams belang met de financiering van de verdeling van gazetten -terecht,red- niet ziet zitten, ziet stad Genk het wil zitten om in 2020 kunstorganisaties nog meer tot 260.000 euro te financieren, dat staat in de gazet van Limburg. Genk wil zich al decennia aan het niveau van Hasselt spiegelen en verheffen en dat mag wat kosten, vooral wanneer de politiek er baat bij heeft en maar een forum krijgen in de gazet, de Genkse belastingbetaler betaalt toch het gelag.

-- Einde update 1 7:56 28/02/2020

De Vlaamse -p-overheid koopt en steunt de media disproportioneel. De eerste politicus die honderdduizend euro Vlaams belastinggeld voor de journalistiek op tafel legde, was Dirk Van Mechelen - CD&V -, dat geld zou bedoeld zijn voor de zelfregulering van de journalistiek. Het idee daartoe was de vrees dat enkele journalisten nog meer vuiligheid rond de bende van Flemalle -moord op Andre Cools- naar buiten zouden brengen. Ondertussen is de financiële steun aan de media gigantisch toegenomen, de politiek koopt en pampert de klassieke pers.

Verdeling gazetten.

Behalve de rechtstreekse steun door de Vlaamse Overheid aan de media, is er ook nog een indirecte steun via Bpost van de Federale Regering van 175 miljoen euro om kranten en tijdschriften aan huis te leveren, de z.g. krantensubsidie. Volgens Europarlementslid Tom Vandendriessche -Vlaams Belang- strookt deze praktijk niet met de EU-regels rond mededinging en eerlijke concurrentie. Vlaams Belang heeft daaromtrent dan ook een vraag ingediend bij de Europese Unie, een, zoals dat heet, "vraag met voorrang met verzoek om schriftelijk antwoord

Toch verlenging ondanks resolutie.

Op 20 april 2017 werd in de Kamer een resolutie aangenomen waarin de regering opriep tot het scheppen van gelijke voorwaarden voor de verdeling van kranten en tijdschriften, maar dat was blijkbaar slechts bladvullend gewauwel want eind 2019 verlengde de federale Regering niet alleen de subsidie aan Bpost maar trok het kostenplafond zelfs op van 170 naar 175 miljoen per jaar

Illegale staatssteun.
 
Door deze subsidie worden de EU-regels rond eerlijke concurrentie verbroken, vermoedt Vlaams Belang, specifiek Verordening -EU- 2015/1589 rond illegale staatssteun en de EU-mededingingsregels. “De bpost-steun geeft onze reguliere media een zodanig voordeel dat men nu ook al de kranten in het buitenland begint op te kopen. Middels deze indirecte staatssteun konden Belgische mediabedrijven reeds Nederlandse, Deense en Noord-Ierse mediamerken overnemen”, zo stelt Vandendriessche. “We geven de reguliere media nochtans al genoeg cadeaus in België, zoals een uniek btw-tarief van 0,00%. Zelfs eten en drinken wordt zwaarder belast" 

Have-nots worden benadeeld. 

“De VRT heeft minstens 40% van het marktaandeel in Vlaanderen in handen en alleen bepaalde gedrukte kranten en tijdschriften worden gesubsidieerd. Deze directe en indirecte steun levert deze spelers dus een gigantisch concurrentieel voordeel op ten opzichte van de have-nots”, aldus nog Vandendriessche. “Bijgevolg willen wij dat de Commissie ook haar licht laat schijnen over de vraag of deze selectieve allocatie van overheidsgelden al dan niet de persvrijheid in Vlaanderen beknot.” 

Doorgaans na 3 weken antwoord.
 
Op Europees niveau sijpelen al enige tijd rapporten binnen over de beknotting van de persvrijheid in Polen en Hongarije, wat een schending zou inhouden van de fundamentele waarden van de Europese Unie. Daarom riepen de Europese Commissie en het Europees Parlement artikel 7 VEU in tegen deze landen, waardoor de Raad inmiddels hoorzittingen houdt om deze situatie op te volgen. De Europese Commissie antwoordt doorgaans binnen de 3 weken op een vraag met voorrang. Uitsluitsel rond het vraagstuk wordt dus verwacht voor 20 maart.

Bron: Vlaams Belang.

Eerdere artikels omtrent subsidiëring van de media.

04feb19 - Onafhankelijke pers bestaat niet als overheid met miljoenen subsidies bijspringt. 

29sept18 - Beroepsjournalistenvereniging VVJ/AVBB vraagt betaling voor identificatie beroepsjournalisten. 

05juni18 - Vlaamse -p-Overheid erkent geen journalisten maar subsidieert hen volop
Artikel n°: 02-20-7577
Geplaatst: 18:49 27/02/2020

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur 
Laatste update ( 01 maart 2020 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.