Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?
Aantal Bezoekers
5917336
Laatste artikelen
Gegevensbeschermingsautoriteit stuurt klacht tegen vastgoedmakelaar naar Geschillenkamer.
Jef Vermassen laat zich ook betalen om de mensenrechten te helpen schenden.
Bliksem komt eraan en de schade kan wel degelijk beperkt worden.
Europol: Fraude met schijnhuwelijken om verblijfsvergunningen te krijgen.
Wonen Vlaanderen moet zich onthouden van uitspraken over conformiteit elektriciteit.
Europol: Wereldwijde actie tegen het witwassen van geld.
04 december 2019
228 arrestaties en meer dan 3800 geldmuilezels geÔdentificeerd.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 5.264.300
Den Haag, 04 december 2019

Wetshandhavers uit 31 landen hebben, ondersteund door Europol, Eurojust en de Europese Bankfederatie (EBF), hun inspanningen opgevoerd om geld muilezelregelingen aan te pakken. Slachtoffers beseffen vaak niet dat het geld dat ze sturen deel uitmaakt van een uitgebreid witwasprogramma.

Met hulp van financiŽle instellingen.

De vijfde European Money Mule Action (EMMA 5) vond plaats tussen september en november 2019, wat resulteerde in de identificatie van 3833 geldmuilezels naast 386 geldmuilezelwervers, waarvan er 228 werden gearresteerd. 1025 strafrechtelijke onderzoeken werden geopend, velen van hen lopen nog. Meer dan 650 banken, 17 bankverenigingen en andere financiŽle instellingen hebben geholpen 7520 frauduleuze geld-muilezel-transacties te melden, waardoor een totaal verlies van Ä 12,9 miljoen werd voorkomen.

Kruiscontroles.

Dit jaar hebben wetshandhavers, gerechtelijke en financiŽle autoriteiten uit Oostenrijk, BelgiŽ, Bulgarije, TsjechiŽ, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Duitsland, Hongarije, Ierland, ItaliŽ, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, RoemeniŽ, SloveniŽ, Slowakije, Spanje, Zweden, AustraliŽ, MoldaviŽ, Noorwegen, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en OekraÔne deelgenomen aan deze internationale actie. Europol en Eurojust organiseerden verschillende operationele en coördinatievergaderingen in Den Haag om de unieke aanpak, om de geldwinning van elke lidstaat te bespreken en in hun land aan te pakken. Tijdens de drie maanden durende actie ondersteunde Europol de operaties door de nationale autoriteiten bij te staan bij kruiscontroles van Europol's databases en het verzamelen van inlichtingen voor verdere analyse, terwijl Eurojust bijdroeg aan de snelle doorzending en vergemakkelijking van de uitvoering van Europese onderzoeksbevelen.

Nietsvermoedende muilezels.

Geldmuilezels smokkelen, in tegenstelling tot hun tegenhangers in de drugshandel, geen illegale goederen over een fysieke grens. In plaats daarvan nemen ze -vaak onbewust- deel aan witwasactiviteiten door illegaal verkregen geld te ontvangen en over te dragen tussen bankrekeningen en / of landen. Recruiters of ronselaars van deze geldmuilezels bedenken ingenieuze manieren om hun kandidaten te lokken. Dit jaar werden steeds meer gevallen van romantiek gemeld, waarbij criminelen in toenemende mate geldmuilezels werven op online datingsites en hun slachtoffers in de loop van de tijd manipuleerden om hen te overtuigen om bankrekeningen te openen onder het mom van het verzenden of ontvangen van geld. Criminelen wenden zich ook steeds meer tot sociale media om nieuwe medeplichtigen te werven via snel-rijke online advertenties. Deze techniek is vooral populair als het gaat om het zich richten op studenten en jonge volwassenen.

Ernstige gevolgen.

Zelfs als geldmuilezels ongewild of onwetend handelen, plegen ze een misdaad. De onderzoekers zullen zich eerst richten tot de naamkenmerken van wie bankrekening is, en de juridische gevolgen kunnen ernstig zijn. Afhankelijk van het juridische kader van het land, kunnen muilezels lange gevangenisstraffen en een strafblad krijgen dat de rest van hun leven ernstig kan beÔnvloeden, zoals nooit een hypotheek kunnen afsluiten of een bankrekening kunnen openen.

#DontbeaMule

Om het bewustzijn van dit soort fraude te vergroten, start vandaag een geldbewustzijnscampagne #DontbeaMule in heel Europa. Met bewustmakingsmateriaal, beschikbaar om te downloaden in 25 talen, zal de campagne het publiek informeren over hoe deze criminelen werken, hoe ze zichzelf kunnen beschermen en wat te doen als ze slachtoffer worden. De volgende week zullen internationale partners van wetshandhavings- en gerechtelijke autoriteiten, samen met financiŽle instellingen, de campagne op nationaal niveau ondersteunen. Denk je dat je misschien als ezel wordt gebruikt? Handel nu voordat het te laat is: stop met het overboeken van geld en breng uw bank en uw nationale politie onmiddellijk op de hoogte.

Bron: Europol
Bewerking en vertaling: jvds

Artikel nį: 12-19-7516
Geplaatst: 20:27 4/12/2019

Redactie Morsum Magnificat ģ Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur 
Laatste update ( 04 december 2019 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ģ - Alle rechten voorbehouden.