Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?
Aantal Bezoekers
5437658
Laatste artikelen
Beroepsjournalisten spreken over "Pers en Politiek "-P2
Commissie Wonen over voorstel van Decreet rond inkomen vervangende tegemoetkoming-IVT-
Europol rolt georganiseerde misdaadgroep met dertig arrestaties in Spanje op.
Brusselse vervoersmaatschappij MIVB breekt rittenrecord in 2019.
Aalter : Fietser met elektrische fiets knalt op auto in de Stationsstraat-Update1
Europol: Oefening over online verspreiding met terroristische inhoud.
16 september 2019
Krachten worden gebundeld in strijd tegen terrorisme online.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 5.039.700.
Den Haag, 16 september 2019.  

De EU-internetverwijzende eenheid (EU IRU), EU-lidstaten, derde landen en online-dienstverleners (OSP's) bundelen hun krachten om de wereldwijde actie in de strijd tegen terrorisme online te versterken.

Paraplu.

Op 11 september organiseerde de EU-internetverwijzende eenheid (EU IRU) een oefening met de wetshandhavingsinstanties van de EU-lidstaten, derde landen en online dienstverleners (OSP's) op het Europol hoofdkantoor in Den Haag, dit alles gebeurde onder de paraplu van het Europese Commissie EU-internetforum. 

Massaal internetmisbruik.

Het doel van de oefening was informatie te geven over en te werken aan de ontwikkeling van een door de EU geleid vrijwillig mechanisme om een ??gecoördineerde reactie op een grensoverschrijdend massaal internetmisbruik in de context van terrorisme of gewelddadig extremisme, mogelijk te maken. De oefening werd bijgewoond door een aantal EU-lidstaten -BelgiŽ, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, ItaliŽ, Portugal, Nederland, SloveniŽ, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk-, derde landen -AustraliŽ, Canada, JordaniŽ en Nieuw-Zeeland-, OSP's -Facebook, Files.fm, Google, Justpaste.it, YouTube, Microsoft, Telegram en Twitter-, Tech Against Terrorism -een initiatief in samenwerking met de wereldwijde technologische industrie om het gebruik van internet door terroristen aan te pakken-, en het Europees strategisch communicatienetwerk.

Extremistische online-inhoud elimineren.

In de nasleep van de terreuraanslag in Christchurch, Nieuw-Zeeland, in maart 2019, heeft het EU-internetforum zich ertoe verbonden de Christchurch-oproep tot actie te ondersteunen, die tot doel heeft terroristische en gewelddadige extremistische online-inhoud te elimineren. De Christchurch-aanval wees op de noodzaak van een gecoördineerde grensoverschrijdende reactie tussen OSP's en EU-rechtshandhaving met betrekking tot terroristische of gewelddadige extremistische incidenten die een belangrijke online component bevatten.

Internetmisbruik.

Het toonde ook aan hoe een offline evenement in ťťn land een onmiddellijke impact kan hebben over de hele wereld: de aanval werd online live gestreamd en de video werd onmiddellijk gereproduceerd en in een ongekend tempo gedeeld door beide aanhangers van de aanval en een verscheidenheid aan gebruikersgemeenschappen, en reguliere media. De snelheid en het volume van internetmisbruik tijdens en in de onmiddellijke nasleep van de aanval, en het enorme aantal OSP's-platforms en -diensten die werden misbruikt en geŽxploiteerd, benadrukten de beperkingen van bestaande processen om soortgelijke bedreigingen aan te pakken.

Goede samenwerking tussen EU IRU en OSP's.

Sinds de oprichting van de EU IRU heeft Europol een goede samenwerking met OSP's bij het online bestrijden van terroristische inhoud. De oefening, de eerste in zijn soort sinds de lancering van de Christchurch-oproep tot actie, betekent een mijlpaal in de richting van nauwere samenwerking tussen alle partijen die betrokken zijn bij de verdere verbetering van de strijd tegen het terrorisme online.

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel nį: 09-19-7460
Geplaatst: 17:33 16/09/2019

Redactie Morsum Magnificat ģ Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur 

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ģ - Alle rechten voorbehouden.