Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?
Aantal Bezoekers
5284297
Laatste artikelen
Is werken niet meer gezond maar oorzaak van stress?
Koekelare : Intrieste huuraffaire in beroep voor Rechtbank Eerste Aanleg Brugge.
Misdaadgroep verdacht van het smokkelen van nucleair materiaal, gearresteerd in Wenen.
VOKA’s Dag van de Ondernemer op de rechtbank-MM-290-02
Infrabel / NMBS reageren niet op te moeilijke vragen van Morsum Magnificat.
Europol : Seksueel uitbuitingsnetwerk opgerold en criminele winsten bevroren in 12 landen.
31 juli 2019
Online sekshandelaars actief in Finland, Spanje en Zweden.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 4.926.500
Den Haag, 31 juli 2019

Onder de naam Operatie Webmaster richtte het onderzoeksteam zich op een Finse georganiseerde criminele groep die betrokken was bij mensenhandel voor seksuele uitbuiting en het witwassen van geld. De gezamenlijke operatie leidde tot zes arrestaties, 16 sluitingen van websites en meerdere inbeslagnames van contant geld en luxe goederen. Na de actiedag op 26 maart 2019 werden in 12 verschillende landen de bankrekeningen van de verdachten bevroren. Met steun van Europol en Eurojust heeft de Spaanse nationale politie (Policía Nacional) hun krachten gebundeld met nationale autoriteiten van 14 * andere landen om deze mensenhandelaarsorganisatie ten val te brengen.
* Volgende landen waren betrokken bij de onderzoeken: 10 EU landen (Bulgarije, Estland, Finland, Duitsland, Malta, Nederland, Roemenië, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk) en 5 landen buiten de EU (China, Colombia, Panama, Rusland, Verenigde Staten). 

Websites werden geëxploiteerd vanuit Spanje.
 
Spaanse autoriteiten hebben in 2016 een onderzoek ingesteld gericht op een Fins bedrijf dat verdacht werd van mensenhandel voor seksuele uitbuiting en het witwassen van geld. De hoofdverdachte, gevestigd in Marbella, Spanje, beheerde naar verluidt websites die reclame maken voor seksuele diensten. De operatie werd in gang gezet door een onderzoek naar een georganiseerde misdaadgroep die slachtoffers van overwegend Nigeriaanse afkomst verhandelde. De website was een advertentiedienst voor slachtoffers uit verschillende landen in Zweden en Finland. Andere georganiseerde criminele groepen die bij soortgelijke activiteiten betrokken waren, maakten ook reclame voor de diensten van hun slachtoffers op deze websites.

Minstens 15 landen.
 
De vermoedelijke leider van de criminele groep heeft criminele activiteiten ontplooid in ten minste 15 landen. Hij gebruikte tussenpersonen om criminele opbrengsten te kanaliseren naar internationale bankrekeningen met meerdere valuta. Naast het gebruik van buitenlandse bedrijven en bankrekeningen omvatte het witwasprogramma ook relatief kleine investeringen in cryptowaarden.

Bijna € 3 miljoen aan inbeslagnames en bevroren activa.

Er is een gezamenlijk onderzoeksteam opgezet tussen Finland, Spanje en Zweden om de onderzoeken te versnellen. Europese onderzoeksbevelen zijn afgegeven aan Bulgarije, Estland, Duitsland, Malta, Roemenië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het uitgeven van een internationale verzoekbrief aan China, Panama en Rusland vergemakkelijkte het financiële onderzoek naar het witwasprogramma. Op de gezamenlijke actiedag werkten de onderzoekers in Finland, Hong Kong, Malta, Roemenië en Spanje tegelijkertijd. Zeventien huis- en bankonderzoeken werden uitgevoerd en zes verdachten werden gearresteerd. De inbeslagnames omvatten luxe auto's, juwelen, ongeveer € 30.000 in contanten, digitaal bewijsmateriaal en documentatie met betrekking tot het witwasonderzoek en onroerend goed in Finland. Bedrijfsaandelen en bankrekeningen met € 1,5 miljoen werden bevroren. Europol heeft het gezamenlijke onderzoek ondersteund door coördinatie en operationele vergaderingen te organiseren en analytische ondersteuning te bieden sinds de oprichting van het gemeenschappelijk onderzoeksteam in 2016.

Ondersteunende Europol.
 
Europol ondersteunde de actiedag door experts in te zetten in de strijd tegen mensenhandel, cybercriminaliteit en activawinning in drie van de landen die betrokken zijn bij de operationele activiteiten om operationele informatie in realtime te vergelijken met de databases van Europol. Europol heeft de virtuele commandopost in het bij Eurojust ingestelde coördinatiecentrum geactiveerd om de actie te coördineren en steunde de inbeslagname van de online domeinen in samenwerking met Amerikaanse hostingproviders. Europol heeft ook de ‘splash’ pagina voorbereid die op de website verschijnt na de inbeslagname van het domein.

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel n°: 07-19-7432
Geplaatst: 19:27 31/07/2019

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.