Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?
Aantal Bezoekers
5776126
Laatste artikelen
Vrederechter Aarschot door Rechter in Eerste Aanleg teruggefloten
Nieuw achterhaald AREI vandaag in voege, herwerking na rist opmerkingen ligt al op tafel.
Morsum Magnificat activiteiten in mei 2020.
Evergem : N-VA Burgemeester moet zijn DNB aan het werk zetten.
FOD Mobilit antwoordt niet meer op vragen van Morsum Magnificat.
Europol: Servische serie- inbrekersbende opgerold.
24 april 2019
Bende actief in Oostenrijk, BelgiŽ, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.698.200.
Den Haag, 24 april 2019.

Het kostte bijna 18 maanden onderzoek maar met de steun van Europol slaagden de Weense autoriteiten -Landeskriminalamt Wien, LKA- erin om een Servische georganiseerde criminele die betrokken was bij een reeks woninginbraken en andere illegale activiteiten in heel Europa, op te rollen.

Woninginbraken.

In totaal werden 12 leden van de Servische gemobiliseerde, georganiseerde criminele groep -MOCG- geÔdentificeerd tijdens het onderzoek van LKA. Meer dan 31 woninginbraken werden door de criminele groep uitgevoerd die ontdekt werden door de politiediensten van Oostenrijk, BelgiŽ, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. De groep was goed georganiseerd, ze opereerde in heel Europa en wisselde regelmatig haar leden uit. Ook gebruikte het MOCG vaak minderjarigen om hun criminele activiteiten uit te voeren.

Valse namen. 

En het waren niet alleen mannen, ook twee vrouwelijke leden van het Servische MOCG werden gearresteerd toen ze probeerden een diefstal te plegen in Oostenrijk. Aanvankelijk beweerden de twee vrouwen dat ze minderjarig waren en gaven ze valse namen aan de autoriteiten, vandaar dat ze kort daarna door de Oostenrijkse autoriteiten weer werden vrijgelaten. Later bepaalde de politie hun ware identiteit en werden Europese arrestatiebevelen uitgevaardigd voor hun arrestatie door het openbaar ministerie van Wenen. De vrouwen bleken 16 en 18 jaar oud te zijn. Zij werden beiden in mei 2018 in Duitsland opgepakt toen ze daar opnieuw een inbraak pleegden. In oktober 2018 werden ze door de Duitse justitiŽle autoriteiten overgebracht naar Oostenrijk. 

Twee arrestaties in BelgiŽ.

Ondertussen werden nog twee leden van het Servische MOCG gearresteerd in BelgiŽ bij het plegen van soortgelijke misdrijven zoals ze eerder al in Oostenrijk hadden gepleegd. Een chauffeur die betrokken was bij de bende, werd in oktober 2017 door de Oostenrijkse autoriteiten geÔdentificeerd en een Europees aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd voor zijn arrestatie.
 
De rol van Europol.

In 2018 heeft Europol twee operationele vergaderingen in Wenen georganiseerd, voorgezeten en bekostigd, tussen vertegenwoordigers van Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Tijdens de eerste bijeenkomst werd vastgesteld dat de criminele groep soortgelijke illegale activiteiten in verschillende lidstaten ontwikkelde. De tweede bijeenkomst bracht BelgiŽ, Frankrijk, Duitsland, ServiŽ en Zwitserland met de Oostenrijkse dienst voor strafrechtspleging -Bundeskriminalamt, BK- samen om informatie te delen en de samenwerking bij de bestrijding van vermogenscriminaliteit te versterken.

Analyserapport.

Dit resulteerde in de ontwikkeling van een analyserapport, wat leidde tot een veroordeling van de georganiseerde misdaad in plaats van de gebruikelijke bende veroordeling. Dit is een mijlpaal in de bestrijding van woninginbraken omdat dit soort veroordelingen in dergelijke zaken zeldzaam is.
Europol ondersteunde het onderzoek vanaf het begin door operationele en analytische ondersteuning te bieden, dit hielp om verbanden te leggen tussen de misdrijven die in verschillende EU-lidstaten zijn gepleegd, zoals Oostenrijk, BelgiŽ, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.
Europol Analyse Project -AP- FURTUM, is verantwoordelijk voor alle gebieden van vermogenscriminaliteit zoals grote inbraken, gewapende overvallen -banken, juwelen, geldtransporteurs en depots-, motorvoertuigmisdrijven, vrachtcriminaliteit, metaaldiefstal, georganiseerd zakkenrollen.

Bron: Europol
Vertaling en bewerking: jvds

Artikel nį: 04-19-7362
Geplaatst: 18:34 24/04/2019

Redactie Morsum Magnificat ģ Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ģ - Alle rechten voorbehouden.