Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?
Aantal Bezoekers
4963695
Laatste artikelen
Advocaten worden te veel managers, wat met de rol van de Stafhouder?
Meldert Nedermolen: Bouwmaterialen uit parkeergarage GAW Nedermolen gestolen?-Update2
Brandweer: Beseffen ze de gevaren nog wel of is de opleiding toch onvoldoende?
Meldert Nedermolen vzw : Experimenteel radio-onderzoek wordt onmogelijk gemaakt.
Aalst : Hoeveel is er "gefoefeld" met de erkenning van GAW Nedermolen te Meldert?-MM-286-01
Leefkwaliteit in Vlaanderen aan de beterhand?
01 februari 2019
Omgeving Vlaanderen liet studie uitvoeren en toont stijgende geluidsoverlast aan.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.546.000.
Brussel 01 februari 2019.

MM_284_01_Leefkwaliteit.pdf

De Vlaamse Overheid is kampioen in het met belastinggeld laten uitvoeren van allerlei studies die dan met een politiek zachte pen publiek worden gemaakt. Op 29 januari 2019 publiceerde Omgeving Vlaanderen een nieuwe studie die slaat en zalft, algemeen gaat de leefkwaliteit er op vooruit, maar de geluidsoverlast scoort heel wat minder. Zo'n studies moet men altijd met een grove korrel zout nemen omdat degene die betaalt de toon kan aangeven en de onafhankelijkheid dan vaak zoek is. Morsum Magnificat vergelijkt zo'n resultaat met de "gerapporteerde criminaliteit", burgemeesters sporen hun politie aan om zo weinig pv's op te stellen omdat dat draagt tot de politieke populariteit van de gemeente of de stad, die dan op Vlaams of nationaal vlak beter scoren!

En de verdere aanpak, zoals vanouds ogen sluiten voor overtreders?

De tevredenheid bij de Vlaming over de leefkwaliteit van zijn of haar buurt is sinds 2001 blijven stijgen en bedraagt nu bijna 80%. Ondanks dat toont de toename van hinder van bepaalde specifieke bronnen ook aan dat Vlaanderen moet blijven inzetten op de kwaliteit van de leefomgeving. Zeker met het oog op de verhoging van het ruimtelijke rendement, versterking van mobiliteitsknooppunten en het realiseren van basisbereikbaarheid. Allemaal veranderingen die ongetwijfeld druk zullen zetten op onze leefomgevingskwaliteit. De uitdaging is dan ook te voorzien in een uitnodigende, aantrekkelijke en gezonde leefomgeving voor de Vlaming. 

Geluid- en geurbeleid.

Het Departement Omgeving maakt momenteel ook al concreet werk van een geluid- en geurbeleid dat inspeelt op de vastgestelde tendensen. Zo loopt bijvoorbeeld onderzoek naar de beste beschikbare technieken voor bouw- en sloopactiviteiten, wat de overlast van deze activiteiten mee zal kunnen helpen beheersen. Daarnaast wordt gewerkt aan tools om de hinder van houtkachels verder aan te pakken. In de in opmaak zijnde geluidsactieplannen tenslotte, worden heel wat maatregelen in het vooruitzicht gesteld om het lawaai van weg- en spoorverkeer aan te pakken.

SLO.

De resultaten van het SLO -Schriftelijk Leefomgevings Onderzoek- zijn tot nu toe enkel op het niveau van heel Vlaanderen geanalyseerd. Een meer diepgaande analyse, o.m. in functie van verstedelijkingsgraad, zal nog worden uitgevoerd. Het volledige eindrapport en een samenvattende presentatie kan terecht op: www.omgevingvlaanderen.be/slo
 
NVDR.
Veel onderzoekswerk naar de bekende weg, alleen blijft de handhaving voor overtreders uit.


Artikel n : 01-19-7293
Geplaatst : 11:40 1/02/2019

Redactie Morsum Magnificat Professioneel
Erik Verbeeck Hoofdredacteur
Laatste update ( 01 februari 2019 )

2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel - Alle rechten voorbehouden.