Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?
Aantal Bezoekers
5273195
Laatste artikelen
VOKA’s Dag van de Ondernemer op de rechtbank-P1-Update2
Infrabel / NMBS reageren niet op te moeilijke vragen van Morsum Magnificat.
Infrabel : Weer miserie met spoorovergang in Begijnendijk-Update1
Europol: Wereldwijde actie tegen het witwassen van geld.
Morsum Magnificat is geen gazet, die hanteren de pen van het systeem -MM-290-01
Radioamateurs : Wat kennen ze nog van belangrijke techniek?
31 december 2018
Amateurs voor wie een "aarding" onbelangrijk is, hebben onterecht een licentie.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.494.900.
Rillaar, 31 december 2018.

Voor "Experimenteel radio onderzoek" geeft het BIPT -Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie- aan ter zake technisch bevoegde personen, een zendvergunning af, die verregaande mogelijkheden biedt. Om die vergunning te bekomen moet de persoon een diploma elektronica -A2- bezitten of moet op dat niveau een examen afleggen, te vergelijken met de opleiding van Radio Holland. Omdat einde de jaren negentig de " Morse code " bij de Koopvaardij officieel werd afgeschaft, heeft het BIPT ook die verplichte kennis voor radioamateurs afgeschaft, iets wat voor radioamateurs nooit had mogen gebeuren. Radiotelegrafie is immers nog steeds de meest eenvoudige manier om verbindingen te maken, maar helaas zijn de beoefenaars ervan, zoals uw hoofdredacteur, een uitstervend ras. 

Radiotechniek : Morsum Magnificat heeft NIETS te leren van radioamateurs!

Het is intriest dat ik hier als hoofdredacteur opnieuw technisch moet uitpakken omdat sommige radioamateurs hun hobby maar al te ijdel gebruiken en hun nek durven uit te steken over technische zaken waarvan ze inderdaad "geacht" worden kennis te hebben, maar wat niet het geval is. Ik leg het uit. Als student van de MHTS te Aalst was ik tijdens de vakanties het hulpje van wijlen Frans De Grauwe alias de radiodokter, gevestigd aan de Dendermondsesteenweg te Aalst. Frans was een uitstekend radio- en tv technicus waarvan ik anno 1958 - 1960 heel veel van techniek geleerd heb. Frans bouwde vlotjes een Amerikaanse radio-ontvanger waarop diverse korte golven voorkwamen om tot zend- ontvanger en ook dat heb ik van hem geleerd. Later ben ik als NATO technicus -met al redelijk wat technische bagage- bij de Marine terecht gekomen en na een cursus scheepselektriciteit werd ik in het kader van de NATO ook radiotelegrafist-coder. Kende dus al de geheime militaire codes van die tijd. Reeds toen kwam ik in aanraking met de militaire staatsveiligheid SDRA. Nog later heb ik in verband met telecommunicatie een resem professionele belangrijke projecten uitgevoerd. Nu wordt ik in een korte tijdspanne geconfronteerd met radioamateurs die duidelijk geen kaas hebben gegeten van elektriciteit en veiligheid.

Zowat elke wereldwijde radioamateurclub heeft in haar embleem het symbool van de "aarding'" opgenomen, hier - inzet - dat van de Amerikaanse ARRL. Een aarding is ook bij zenders een zeer belangrijk en onmisbaar onderdeel. Bij elektriciteit is dat idem. Bij een elektrische installatie is de aarding eveneens een must, maar voor de bezieler van de bezienswaardige Heirmanklok, een radioamateur is dat blijkbaar niet het geval. Dat Eddy durft te beweren dat de elektrische installatie is goedgekeurd is typisch voor radioamateurs, zij weten immers "alles" altijd beter. 

Meer volgt in 2019
 
Artikel n° : 12-18-7268
Geplaatst : 14:09 31/12/2018

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur 
Laatste update ( 31 december 2018 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.