Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?
Aantal Bezoekers
5273176
Laatste artikelen
VOKA’s Dag van de Ondernemer op de rechtbank-P1-Update2
Infrabel / NMBS reageren niet op te moeilijke vragen van Morsum Magnificat.
Infrabel : Weer miserie met spoorovergang in Begijnendijk-Update1
Europol: Wereldwijde actie tegen het witwassen van geld.
Morsum Magnificat is geen gazet, die hanteren de pen van het systeem -MM-290-01
Heirmanklok te Wichelen : uniek en zeker een bezoek waard.
24 december 2018
Elektrisch nog te verbeteren gigantisch en fantastisch mechanisch spektakel.


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.486.800.
Wichelen, 24 december 2018.

MM_282_02_Heirmanklok.pdf

Op 12 augustus 2018 bracht deze redactie een bezoek aan de prachtige Heirmanklok die in de stokerij Rubbens te Wichelen staat opgesteld. Wegens de crash van een back-up computerschijf hebben we toen het artikel niet kunnen afwerken. We hebben Eddy Heirman die de klok in Wichelen een nieuw leven gaf, ondertussen over de elektrische installatie van de klok kunnen interpelleren, helaas zit deze redactie, die net als Eddy Heirman zendamateur is, niet op dezelfde golflengte en dat verwondert ons niet. De Heirmanklok is als kunstwerk zeker een bezichtiging waard, ook al is de elektrische installatie volgens deze redactie niet conform. 

Elektrische installatie.

Bij de werking van de Heirmanklok behoort ook een elektrische installatie, Morsum Magnificat ijvert al sinds 1991 voor conforme elektrische installaties en ging in dat kader geen enkele confrontatie uit de weg, ook in 1992 niet met Electrabel - Intercom Distributie Noord - die in 1995 zelfs een proces- verbaal van de FOD Economie kreeg aangemeten. Ondertussen heeft Morsum Magnificat in dat kader een waslijst aan acties op haar palmares kunnen schrijven, drie keer werden Parket Experts die de pen van hun broodheren hanteerden,  in hun hemd gezet. Met alle respect voor wat Eddy Heirman met de Heirmankllok presteerde, maar het is niet verstandig om te beweren dat de elektrische installatie van de klok zoals Morsum Magnificat ze op 12 augustus heeft gezien, in orde is. 

Klassiek.

Morsum Magnificat die haar professionaliteit op gebied van communicatie, antennes, elektrotechnische installaties reeds lang bewezen heeft, is in het verleden al meermaals met radioamateurs in de clinch moeten gaan, radioamateurs hebben nu eenmaal de pretentie om te denken en zich zo op te stellen als specialist in zowat  alles. Radioamateurs moeten in het kader van hun vergunning zéker kennis hebben van elektriciteit en dat uitgerekend vaak een klassiek probleem is, zelfs elektriciens en erkende keuringsorganismen laten steken vallen, deze laatsten vooral om commerciële reden.

Aarding is heel belangrijk.

In de Heirmanklok worden motoren gebruikt die op een spanning van 240 V werken, in het AREI worden zo'n elektrische toestellen als zijnde van klasse I aanzien. Bijgevolg moeten deze op één of andere manier met een beschermingsgeleider - aarding - worden verbonden, helaas is dat bij de Heirmanklok niet het geval. Eddy Heirman verzekert dat hij na onze opmerkingen daarover - zie MM 282 01 - de aarding met de motoren zal verbinden en dat is al een positief punt. Maar helaas zijn er volgens Morsum Magnificat nog meer inbreuken tegen de regels van het AREI. Recent heeft deze redactie met een andere radioamateur over het ontbreken van een aarding voor een zonnebank gehad, die radioamateur stoorde er zich niet aan dat de zonnebank was aangesloten op een Multi stopcontact met aardpin die niet met de aarding - beschermingsgeleider - was verbonden. Hoe die radioamateur ooit een vergunning heeft kunnen bekomen is zeer de vraag en dit is geen alleenstaand geval!

Keuring.

Elektrische installaties moeten volgens artikel 270 van het AREI vóór indienststelling door een erkend organisme gekeurd worden, later periodiek onderhouden worden - artikel 271 -. Het valt hier te bekijken of de elektrische installatie van de klok als een particuliere dan wel als een industriële elektrische installatie moet worden aanzien? De installatie is ondergebracht in een ruimte van stokerij Rubbens en de vraag is dan ook, of dat bedrijf bij mogelijke calamiteiten ook niet zou kunnen aangesproken worden? Het gaat soms allemaal goed tot wanneer er iets gebeurd en als er dan bij justitie een wakkere magistraat aan zet komt, kan het wel eens verkeerd uitdraaien. Eddy Heirman beweert dat alles in orde is, maar helaas geloven wij het wat de conformiteit van de elektrische installatie betreft niet.     
 
Artikel n° : 12-18-7263
Geplaatst : 12:10 24/12/2018

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur 
Laatste update ( 24 december 2018 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.