Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?
Aantal Bezoekers
4696041
Laatste artikelen
Vlaams Belang met meer dan drieduizend aanwezigen op de familiedag te Bokrijk.
Nissan Leaf over lange afstand getest door Morsum Magnificat.
Aarschot : Nu ook American Bar Extreme te koop.
Paul Van der Es had dan toch gelijk inzake de RES Prepaid affaire?!Update1
Exit Bar in Gelrode plotseling te koop.
Departement Omgeving opent pad voor blinden en slechtzienden op Kalmthoutse Heide-Update1
17 oktober 2018
Nieuwe App voor blinden en slechtzienden om pad maximaal zelfstandig te bewandelen.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.403.600
Kalmthout / Rillaar 17 oktober 2018.

--- update 1 ----

Zoals op 17 oktober 2018 aangekondigd werd vandaag een speciaal pad aangelegd voor blinden en slechtzienden op de Kalmthoutse Heide. Het pad is 3 km lang, loopt door een gevarieerd landschap en natuurlijke vegetatie, boomstammen uit het gebied en waar nodig, boorden en gootjes, vormen de leidraad in het traject. Start en onthaal bevinden zich aan De Vroente, Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu van het Departement Omgeving en bezoekerscentrum van het Grenspark Kalmthoutse Heide. Een speciale app en infopunten geven de wandelaar aanwijzingen over het traject.  

Eddy Van Oers.

Door de nauwe samenwerking tussen het Departement Omgeving, de gemeente Kalmthout en het Agentschap voor Bos en Natuur en uiteraard onder initiatief van Eddy Van Oers, zelf slechtziend en onthaalmedewerker in de Vroente, was de aanleg van het pad mogelijk. Het bestaande Vlinderpad werd uitgebreid en speciaal ingericht voor blinde en slechtziende wandelaars.

Natuurlijke materialen.
 
De aanleg van het pad gebeurde vooral met natuurlijke materialen en een minimum aan technische ingrepen om het natuurlijke karakter te bewaren. De wandelaar maakt kennis met bossen, heidevlakten en een ven. Voor die wandeling is een app ontwikkeld die de wandelaar aanwijzingen geeft over het wandeltraject, maar ook informatie over de natuur op de Kalmthoutse Heide. 

Infopunten.

Het pad is volledig ingericht voor mensen met een visuele beperking zodat de blinde of slechtziende wandelaar het pad zoveel als mogelijk zelfstandig kan bewandelen. Langs het pad zijn zeven infopunten voorzien en bij elk infopunt zijn weetjes over de natuur verzameld die de wandelaar kan voelen. “Er bestaan nog aangepaste paden in Vlaanderen voor blinden en slechtziende wandelaars, maar de uitwerking van dit pad is uniek in zijn soort”, zegt ervaringsdeskundige Eddy Van Oers. “Het karakter van het oorspronkelijke pad is volledig behouden. Er zijn geen verhardingen of niet-natuurlijke boorden gebruikt, op enkele cruciale punten na.”

Educatief programma De Vroente.

Het educatief centrum De Vroente voorziet ook begeleide wandelingen met meer informatie en aangepast materiaal. De wandelaar maakt kennis met de typische landschappen van een heidegebied. In De Vroente kan de bezoeker ook voelen en ruiken aan kruidenbakken en kennismaken met enkele opgezette dieren. Op die manier biedt De Vroente een dagvullend educatief programma aan voor scholen en groepen.

Waar te vinden.

De app is te vinden in de App store en de Play store onder de naam Vlinderpad. Op het terrein kan de app volledig offline gebruikt worden.
Info  over het Vlinderpad: www.devroente.be
Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout; tel 03 620 18 30 en
Info over de Kalmthoutse Heide: www.natuurenbos.be/kalmthoutseheide; www.grenspark.be
--- Einde update 1
20:34 21/10/2018

Speciaal voor blinden en slechtzienden werd op de Kalmthoutse Heide is een wandeltraject van drie kilometer aangelegd. Met een nieuw ontworpen app die aanwijzingen geeft over het parcours én over het Kalmthoutse heidegebied, kan de blinde of slechtziende wandelaar zoveel als mogelijk het pad zelfstandig bewandelen. Na de officiële opening die op zondag tussen 10u en 12u plaatsvindt en enkel toegankelijke is voor genodigden en pers, is het grote publiek welkom vanaf 14u tot 17u.
 
Het initiatief voor de aanleg van het ‘blindenpad’ komt van Eddy Van Oers van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid, hij is onthaalmedewerker in De Vroente, het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu van het Departement Omgeving in Kalmthout en bezoekerscentrum. De gemeente Kalmthout en het Agentschap voor Natuur en Bos zorgden mee voor de aanleg van het pad.

Bron: Omgeving Vlaanderen
Bewerking: jvds

Artikel n° : 10-7208  9/10/2018
Geplaatst op 10:06 17/10/2018

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur

Laatste update ( 31 oktober 2018 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.