Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?
Aantal Bezoekers
4590057
Laatste artikelen
Tremelo: OCMW Zet Syrisch gezin met vier kinderen op straat.
Aarschot : Inspraak burgers in bestuur is reeds lang via decreet een feit.
Aarschot : Burgemeester Rutten laat AB Xtreme sluiten.
Taalfederalisme en de miljardenkost ervan-MM-284-05
VRT Moet verkocht worden dixit Vlaams Belang tijdens sociaaleconomisch congres-MM-284-06
IVECO rijft grote bestelling van de MIVB binnen voor levering hybride elektrische bussen
20 juni 2018
Raamakkoord voor levering van totaal bijna driehonderd bussen voor MIVB-busnet


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.265.100
Brussel / Rillaar 20 juni 2018.

Het bedrijf IVECO werd oor de raad van betuur van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB aangeduid voor de levering van gelede hybride elektrische bussen met lage vloer. 

Raamakkoord.

IVECO sleept daarmee het raamakkoord in de wacht, onder voorbehoud van een standstill-periode. Samen met de vier andere bestellingen zal, met de komst van deze 141 gelede hybride elektrische en de volledig elektrische bussen, de capaciteit van het MIVB-busnet met ongeveer 32% stijgen tegen eind 2019. Alles samen worden er 288 bussen geleverd tussen nu en de loop van 2019. Het raamakkoord omvat de studie, de bouw, de levering, de inwerkingstelling van deze bussen, de levering van vervangstukken en het onderhoud van de elektriciteitsopslagsystemen en de componenten van de tractieketting.

74,35 miljoen euro.

Het raamakkoord heeft een duurtijd van 5 jaar en voorziet in een bestelling van 141 gelede hybride elektrische bussen voor een bedrag van ongeveer 74,35 miljoen euro, vermeerderd met een bedrag van 17 miljoen euro voor het onderhoudscontract van de voertuigen. Om de bus te kunnen kiezen die het best aan de noden beantwoordt, testte de MIVB drie prototypes van verschillende busbouwers gedurende acht weken op het net. Er werd aan alles gedacht om deze voertuigen zo toegankelijk mogelijk te maken en de verplaatsingen van de reizigers vlot te laten verlopen: lage vloer, comfortzone voor reizigers met extra noden, aanpasbare zone voor een rolstoel of kinderwagens, stillere bussen…enz.

Energiebronnen

Als energiebron werd gekozen voor een combinatie van elektrische aandrijving met een warmtemotor. Dit betekent concreet dat de wielen van de voertuigen worden aangedreven met een elektrische motor via batterijen. Als dat nodig is, is er een warmtemotor van het type Euro 6-diesel Update C om de elektrische motor te ondersteunen. Dit systeem laat toe het volume batterijen aan boord te verminderen en toch voldoende autonomie te garanderen

Meer voertuigen dus meer capaciteit

De gelede hybride elektrische bussen van IVECO bieden een capaciteit van 103 plaatsen. De levering van deze 141 voertuigen begint in mei 2019. Ze komen het aanbod versterken met het oog op het nieuwe busplan. Deze bestelling van gelede hybride elektrische bussen sluit de 5 bestellingen af van elektrische en hybride bussen. De MIVB bestelde eerder al hybride elektrische standaardbussen -eerste vaste bestelling van 110 voertuigen-, elektrische midibussen -7 voertuigen-, elektrische standaardbussen -5 voertuigen- en gelede elektrische bussen -25 voertuigen-.

Einde van dit jaar.

De elektrische midibussen rijden sinds begin juni op het net op de splinternieuwe lijn 33, die volledig elektrisch is. Tegen het einde van het jaar ontvangt de MIVB haar 95 eerste hybride elektrische standaardbussen en test 5 volledig elektrische standaardbussen. De gelede hybride elektrische bussen en de volledig elektrische bussen worden verwacht in de loop van het jaar 2019.

Bron: MIVB
Bewerking: jvds

Artikel n° : 06/18-7103
Geplaatst : 15:48 20/06/2018

Erik Verbeeck 
Hoofdredacteur
Laatste update ( 21 juni 2018 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.