Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?
Aantal Bezoekers
5592462
Laatste artikelen
Halve Maan Diest open, politici Provincie Vlaams- Brabant op de knien
Urbano Aarschot in de ban van Morsum Magnificat.
Morsum Magnificat activiteiten in maart 2020-Correctie paginabezoekers
Europol: Belgisch onderzoek legt netwerk kindermisbruik bloot.
Metrostation Tomberg werd niet gewijzigd in "Greta Tomberg" laat MIVB weten.
Mechelen qua woningkwaliteit katholieker dan de Paus?
26 april 2018
Infosessies voor op de vingers getikte eigenaars, een pleister op een houten been.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.214.200
Mechelen  / Rillaar 26 april 2018.

MM_274_05_april_18_SVK_Mechelen.pdf

Op woensdag 18 april 2018 hield het Mechelse Sociaal Huis, zeg maar OCMW, in het statige pand aan de Grote Markt 21 voor de tweede keer een info- avond met als thema " Verhuren zonder zorgen ". Die slogan was op zichzelf al vreemd gekozen omdat vele verhuurders en eigenaars maar al te goed weten dat verhuren doorgaans juist wl met veel zorgen gepaard gaat. De reden dat het op de huurmarkt fout loopt, ligt in eerste instantie bij de -p- overheid die het uit electoraal gewin vertikt om artikel 2 van de huurwet van 20 februari 1991 en artikel 5 van het decreet houdende de Vlaamse Wooncode -opsomming niet limitatief- toe te passen. Vandaar de enorme verloedering in de conformiteit van woningen die zelfs overwegend door eigenaars worden bewoond. Op de huurmarkt zelf zijn er inderdaad huurders die het kot afbreken, maar er zijn veel meer verhuurders die panden verhuren die ze, volgens de wettelijke voorschriften, niet knnen verhuren.

OCMW's.

Tussen die verhuurders vinden we ook OCMW's die asielzoekers in ongeschikt of zelfs onbewoonbare panden dumpen omdat ze van Fedasil, 33 euro per asielzoeker per dag ontvangen om ze, zelfs in n of ander krot, onderdak te geven. Morsum Magnificat heeft daarvan in haar onderzoek diverse bewijzen verzameld, onder meer in Tremelo, een OCMW dat bij deze redactie nog steeds een bijzonder kwalijke reputatie heeft.

Leegstand.

De info-avonden die het Mechelse sociaal Huis organiseerde zijn het gevolg van het feit dat de eigenaars van leegstaande panden warm werden gemaakt om zo'n info- avond bij te wonen, we spraken zo'n eigenaar-s- die aanwezig waren en die ondertussen een leegstaand pand anno 1930 verkocht hebben.

Frappant.

Tijdens de info avond werd niet gesproken over het feit, dat tegen een ongeschikt, of onbewoonbaarverklaring van de burgemeester, beroep kan aangetekend worden bij de minister, een procedure die verschillende maanden aansleept. De eigenaar heeft ook tot n jaar de tijd om aan de opmerkingen van Wonen Vlaanderen te voldoen. Frappant dat daarover niets is gezegd!? 

Positief punt.

Het nige positieve item dat we aan deze info-avond kunnen koppelen is het initiatief dat wanneer via een SVK leegstaande en gedeeltelijk of deels verkrotte panden worden verhuurd, er op die manier huurpanden beschikbaar komen. Morsum Magnificat stelt echter al snel vast dat huurpanden in Mechelen peperduur zijn, we zoeken ook nog uit of Mechelen qua conformiteit van de te huur aangeboden panden, beter scoort dan elders. We vragen aan SVK Mechelen vzw verdere medewerking. 
 
Artikel n : 04/18-7079
Geplaatst : 12:49 26/04/2018

Redactie Morsum Magnificat Professioneel
Erik Verbeeck - hoofdredacteur
Laatste update ( 26 april 2018 )

2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel - Alle rechten voorbehouden.