Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?
Aantal Bezoekers
4266436
Laatste artikelen
Watergroep, Riopact,Aquafin,etc moeten veel beter toezien op aannemers.
IVECO rijft grote bestelling van de MIVB binnen voor levering hybride elektrische bussen
Geef "Het Volk" brood en spelen. Politiek is als kruipolie en maakt de centen los.
Gouverneurs in Vlaams parlement aan de klaagmuur : Handhaving, handhaving, handhaving ....
Rillaar : Aannemer Watergroep kiepert vervuild slip op braakliggend stuk grond.
Elektrische installaties veiliger dankzij Morsum Magnificat.
05 september 2017
Is uw elektrische installatie beveiligd zoals in de wet -AREI- voorgeschreven?   

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.981.900
Rillaar 05 september 2017.  

In het Algemeen Reglement Elektrische Installaties is onder artikel 136-2 bepaald dat een elektrische installatie moet beveiligd worden tegen de gevaren van overspanning te wijten aan een "atmosferisch verschijnsel", met andere woorden "bliksemontlading". De overspanning kan bij een ontlading van een bliksem ook ontstaan door inductie of potentiaalverschil, voorbeeld daarvan was de grote schade op 5 augustus 2006 aan de elektrische installatie van de kerk in Oud Turnhout waarover deze redactie een verklarend artikel bracht.

Verplicht en nuttig.

Morsum Magnificat heeft al meermaals kritiek geuit op Vrt weerman Frank Deboosere, omdat hij tijdens zijn weerpraatjes in tijden van onweer nooit verwijst naar de wettelijke verplichting dat overspanningsbeveiligingen in elke elektrische installatie moeten worden voorzien. Een dergelijk apparaat, dat zelfs voor een 3-fasig elektrisch bord maar honderdvijftig euro kost, is verplicht en nuttig. Het apparaat vangt de overspanning op die bij blikseminslag via de elektrische aftakking van de DNB wordt binnengebracht. Voorwaarde is wel dat de installatie over een degelijke aarding beschikt, liever nog lager dan de in het AREI genoemde 30 Ohm. Een degelijke aarding is sowieso verplicht en noodzakelijk.

Keuringsorganismen.

"Het Volk" dat grote villa's bouwt met grote garages waarin grote Duitse wagens worden gestald, is niet geļnteresseerd om na te gaan of hun elektrische installatie met een overspanningbeveiliging is uitgerust.  Keuringsorganismen, zelfs BELAC gecertificeerd, letten er niet op of de elektrische installatie aan artikel 136-2 van het AREI voldoet. Als het kot wegens het ontbreken van die beveiliging, bij een bliksem in de fik gaat, dan zegt Morsum Magnificat "eigen schuld, dikke bult".

Toestel van rode kleur is de overspanningbeveiliging, hier een 20 kA van het
merk DEHN 

Artikel n° : 09/17-6927
Geplaatst : 9:56 5/09/2017

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.