Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
6253006

Laatste artikelen
Aalter: Pieter De Crem, alias Crembo, is back in town.
Coronawetten op 23 oktober gepubliceerd in het Staatsblad, zijn ze onwettig?
Morsum Magnificat maakt online donaties mogelijk.
Aalter : Een staaltje onveilig werk bij plaatsing zonnepanelen-update1
Europol: Bende voor seksuele uitbuiting via internet, opgerold.
Lanaken : OVAM Treft voorbereidingen voor bijkomend bodemonderzoek.
25 januari 2014
Opruimen stort Geurts kan Lanaken nog zuur opbreken.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.391.700
Lanaken 25 januari 2014

De rekening voor opruiming van het stort "Geurts" in het Vroenhofpad zal voor Godfried alias "Frits" Geurts wellicht tot zeshonderdduizend euro oplopen, dat is wat OVAM daarover zegt en dat wordt ons door een betrokkene bevestigd. De oorspronkelijke raming van 320.000 euro plus BTW werd wegens nog meer vervuiling fel overschreden zodat de werken dienden stilgelegd en bijkomend krediet aan de FOD Financiën diende gevraagd. Aangezien OVAM de wet op de overheidsopdrachten -CODEX- dient na te leven, moet een nieuwe aanbesteding worden uitgeschreven.

Nieuwe raming.
Volgens Jan Verheyen, woordvoerder van OVAM, zal de sanering uiteindelijk zo'n 600.000 euro kosten -inclusief BTW-, de rekening zal voor Godfried Geurts dan ook zeer hoog worden, maar het is niet denkbeeldig dat ook anderen in dit verhaal meegesleurd zullen worden. De door OVAM opgegeven raming wordt ook bevestigd door een andere partij die daarover recent bij de politie te Lanaken werd gehoord.

Vullen en uitgraven.
Omdat het budget te veel werd overschreden diende OVAM de werken te staken, maar OVAM diende om schade aan het belendend terrein te voorkomen, het gat van de uitgegraven vervuilde aarde voorlopig dicht te maken met andere aarde. Binnenkort moet om verder en dieper te kunnen graven, ook die "voorlopige" opvulling weer verwijderd worden. Al die kosten vallen ten laste van de vervuiler zegt Jan Verheyen, dat zijn de consequenties van de vervuiling klinkt het nogal eenvoudig. Het zou dus kunnen dat de vorige eigenaar van dat perceel Gijsbert, alias Bert Geurts ook nog een rekening in de bus krijgt. Het is zeer vreemd, dat Lanaken hier tot wellicht tien meter diep naar vervuiling speurt en de ogen sluit voor haar eigen vervuiling.

Bodemonderzoek omgeving.

Maar volgens OVAM is men bezig met de voorbereidingen om ook in de omgeving bodemonderzoek uit te voeren, meer bepaald verderop aan het Vroenhofpad waar in september 2013 al vervuiling werd blootgelegd, Morsum Magnificat heeft daarvan een resem foto's kunnen maken en daarvan een reproductie in MM_215 op pagina 2 gebracht. De rotzooi die daar in de ondergrond te vinden is, betreft botten van dieren, autobanden, asbest buis, Eternit -dus ook asbest- golfplaten, plastic, oude metalen en andere rotzooi. Het betreft hier vervuiling van terreinen die eigendom zijn van de gemeente Lanaken. Het komt dus over dat, wanneer OVAM de vervuiling aldaar bevestigd, de opruiming van het stort Geurts, Lanaken nog zuur zal opbreken. Wij kunnen in Lanaken bij de comminicatiedienst -Wilfried Geraerts- niet terecht voor een reactie want Geraerts die praat niet met Morsum Magnificat.


Joke Schauvliege op 24 januari 2014 in het Vlaams Parlement.

Negen miljoen voor bodemsanering.
Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege -CD&V- heeft op 24 januari 2014 bekend gemaakt, dat er 9 miljoen euro extra middelen wordt vrijgemaakt voor bodemsaneringen. Maar daarvan zal Lanaken wellicht niet kunnen profiteren, ze zouden al voor enkele projecten zijn bestemd, onder meer voor Aalst -Nestor De Tièrestraat-, Sint Truiden -stationsbuurt, Gazometerstraat en Tiensesteenweg-, Oudenaarde -Trekweg, Linkeroever- en Leuven -Minckelersstraat-. Ook asbestsaneringsdossiers in Kapelle-op-den-Bos, Willebroek en Hasselt zullen sneller uitgevoerd worden. Voorts zal de OVAM met de extra middelen de Vlaamse lokale besturen begeleiden bij de inventarisatie van risicogronden. Ook dat moet leiden tot een betere en snellere opsporing van brownfields zegt Joke Schauvliege in haar persbericht.

Wordt dus nog vervolgd.

Artikel n° : 01/14/5271
Geplaatst : 19:57 25/01/2014

Redactie Morsum Magnificat ®Professioneel
Erik Verbeeck © Laatste update ( 28 januari 2014 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.