Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
7240021

Laatste artikelen
Bornem: De "Extremen in de maatschappij" versie 1, in de kijker-P1
Rillaar en de verloedering waarvoor het lokaal bestuur de ogen sluit-P2
Testelt: Morsum Magnificat legt problemen op huurmarkt verder bloot-Update1
MIVB verbetert in 2021 haar vervoersaanbod nog verder.
Aalter: Groen gaat vijf kilometer wandelen.
Sterigenics Fleurus : Arbeider radioactief bestraald
06 april 2006
Geen erkende controle op de dosimetrie

Betekom / Fleurus 1 april 2006.
Volgens een bericht van het persagentschap Belga van 1 april ?06 is binnen het bedrijf Sterigenics te Fleurus  <waar ook het I.R.E. is gevestigd> een arbeider te veel bestraald door Cobalt 60, het zou drie weken geduurd hebben vooraleer de persoon in kwestie een geneesheer opzocht.

Sterigenics te FleurusHet bedrijf ligt binnen de terreinen van het I.R.E.
<Institut des Radio Elements in de industriezone te Fleurus


Als ik een examen moet passeren zal het niet voor U zijn ....Manfred Schrauben hoofd Toezicht en Controle F.A.N.C.
stelt vragen stellen niet op prijs !


Laatste berichten 6 april 2006.
Klasse II Inrichting.
Het gaat hier over een ?Klase II? inrichting  <Cobalt 60 met een bronactiviteit van 5.000 Ci> die sinds vele jaren bestaat en waarvan de fysische controle destijds door CORAPRO werd uitgevoerd en later door A.V.N.  <Associatie Vin?otte Nucleair> werd overgenomen, de recente fysische controles werden dus door A.V.N. <Walcourtstraat  1050 Brussel> uitgevoerd.
Twintig Jaar.
Het gaat hier in feite om een Amerikaans bedrijf waarvan de Europese zetel te Parijs is gevestigd, de werknemer (de 53 jarige F)  werkte er al 20 jaar en volgens informatie 10 jaar in de vestiging te Fleurus.
Wat er allemaal juist misliep wil men wellicht niet kwijt, maar er moet veel misgelopen zijn, in een lokaal waar zo?n bron van 5.000 Ci ligt opgeslagen stapt men niet z?maar binnen.  De persoon werd tijdens de  20 seconden durende interventie met 4 Gray bestraald en dat is heel veel, hij droeg ook geen dosimeter, maar dat zou hier toch niks meer uitgehaald hebben.  


Geen erkende controle op dosimetrieDosimeters bestaan er, maar erkende controle niet

Agentschap Nucleaire Controle (F.A.N.C.) en de dosimetrie.
Als we het Federaal Agentschap Nucleaire Controle mogen geloven, zijn ze permanent met van alles en nog wat bezig, maar in de praktijk ziet het er wel heel anders uit, dat is trouwens uit de recente ontwikkelingen genoegzaam bekend. Het bulkt van de klachten omtrent de mank lopende werking van het Agentschap, op 30 december 2003 daagde ??n van de vier erkende bedrijven voor de verwijdering van radioactieve opvangers  het F.A.N.C. voor de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel wegens het verspreiden van verkeerde informatie naar de Burgemeesters, de burgers en op hun website, Rechter Verstappen gaf de firma op dat item gelijk !  Een Agentschap Nucleaire Controle dat verkeerde informatie over radioactief materiaal verspreidt, waar gaan we naartoe !
Tweede rechtszaak.
Maar met de vorige zaak is de kous nog niet af, VeBo Electroadvies bvba stelde als erkend bedrijf sinds 2003 vast dat het F.A.N.C. verkeerde meetinstructies geeft, zodat er op vele plaatsen na de verwijdering van het radioactief element, radioactief besmet materiaal achterblijft, maar het F.A.N.C. houdt het been stijf.
Examen.
Om een tweede rechtszaak te vermijden, stapt de zaakvoerder van dat bedrijf uit Betekom naar het hoofd van de dienst ?Controle en Toezicht? van het F.A.N.C. <Manfred Schrauben>, en stelt deze gerichte technische vragen, de reactie van M.Schrauben was ; ?Als ik een examen moet passeren dan zal dat niet voor U zijn? einde citaat.
Daarop volgde een tweede dagvaarding, het bedrijf vraagt aan de Rechtbank de aanstelling van een Expert, deze zaak komt op 1 juni 2006 voor de Rechter.
Geen enkel organisme erkend voor controle van de dosimeters
Personen die professioneel met radioactief materiaal in aanraking komen, moeten een dosimeter dragen, zo?n dosimeter moet elke maand gecontroleerd worden maar er is momenteel geen enkel organisme dat door het F.A.N.C. is erkend om de dosimeters te evalueren !  Het F.A.N.C. is ermee bezig zeggen ze, ?mee bezig? ?. Een afgezaagd liedje, het F.A.N.C. is met van alles en niets bezig.
R.U.G. Voert dosimetercontroles uit :
UNIVERSITEIT GENT
IDPBW - Dienst
Fysische Controle
Diensthoofd Prof.Dr.H.THIERENS

Proeftuinstraat 86
9000 Gent
Tel 09 264 65 19Laatste update ( 06 april 2006 )

2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel - Alle rechten voorbehouden.